Csokis piskóta

A kakaó, az egyik legkedvesebb alapanyagunk a sütés során. Élénkít, feldob, megszínez és persze megédesít. Sokféle torta és sütemény elképzelhetetlen a csokis piskóta nélkül. A csokoládétortához vagy a fekete-erdő tortához csakis kakaós piskótát használunk. A csokis piskóta fenséges desszert lehet lekvárral megkenve, főzött krémmel, tejszínessel, pudinggal, gyümölccsel vagy akár porcukorral meghintve is.

Vegyünk sorra pár jól bevált csokis piskóta receptet, az egyszerűtől a nehezebben elkészíthetőig.

Az anyaghányad mindegyik receptben egy 26 cm átmérőjű piskótakorong elkészítéséhez elegendő.

 

Elsőnek egy ötcsillagos, nagyon egyszerűen elkészíthető és jól bevált piskóta receptet olvashatsz:

Hozzávalók az egyszerűen elkészíthető csokis piskótához:

  • 9 tojás
  • 22 dkg cukor
  • 6 dkg kakaópor
  • 22 dkg liszt
  • csipet só és sütőpor

Elkészítés:

  1. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
  3. A lisztet, kakaót, sütőport átszitáljuk és a tojássárgás keverékhez adagoljuk, ha szükséges lazítsuk fel egy kis tojásfehérjehabbal.
  4. Végül forgassuk hozzá az összes tojásfehérjehabot.
  5. Béleljünk ki szilikonos sütőpapírral egy tortaformát, majd öntsük bele a masszát és tegyük be 180°C-os sütőbe sülni.
  6. Amikor feljött a tészta, akkor mérsékeljük a hőmérsékletet 150°C-ra és tűpróbáig süssük a piskótát.
  7. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját és hagyjuk kihűlni a formában a piskótát, aztán szeleteljük 2, vagy 3 korongra.

A következő csokis piskótánk sem az ördögtől való, annyiban különbözik az előzőtől, hogy teszünk a masszához egy kis zsiradékot:

Hozzávalók a csokis piskótához:

  • 9 tojás
  • 24 dkg porcukor
  • 4 evőkanál étolaj
  • 4 evőkanál víz
  • 20 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • sütőpor

Az elkészítése szinte ugyanolyan lépésekben történik, mint az előző piskótáé, annyiban különbözik, hogy a tojássárgájákhoz hozzáadagoljuk a vizet és az étolajat
is.

Végül jöjjön egy igazi csokoládés, nehezebb állagú csokis piskóta:

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 12 dkg vaj
  • csipet só
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • sütőpor

Elkészítés:

  1. A vajat a sóval kikeverjük és hozzáöntjük az olvasztott csokoládét, egynemű krémmé dolgozzuk és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a krémhez keverjük.
  3. Végül beleforgatjuk a lisztet és a sütőport a masszába.
  4. Szilikonos papírral bélelt tortaformába öntjük és a 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Ha feljött a tésztánk, akkor vegyük le a hőt 150°C-ra és süssük készre a piskótát.

 

Tipp: a Sacher torta tésztáját is használhatod csokis piskótának.

 

Még több tortareceptet olvashatsz itt>>>

 

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?