A kakaó, az egyik legkedvesebb alapanyagunk a sütés során. Élénkít, feldob, megszínez és persze megédesít. Sokféle torta és sütemény elképzelhetetlen a csokis piskóta nélkül. A csokoládétortához vagy a fekete-erdő tortához csakis kakaós piskótát használunk. A csokis piskóta fenséges desszert lehet lekvárral megkenve, főzött krémmel, tejszínessel, pudinggal, gyümölccsel vagy akár porcukorral meghintve is.
Vegyünk sorra pár jól bevált csokis piskóta receptet, az egyszerűtől a nehezebben elkészíthetőig.
Az anyaghányad mindegyik receptben egy 26 cm átmérőjű piskótakorong elkészítéséhez elegendő.
Elsőnek egy ötcsillagos, nagyon egyszerűen elkészíthető és jól bevált piskóta receptet olvashatsz:
Hozzávalók az egyszerűen elkészíthető csokis piskótához:
- 9 tojás
- 22 dkg cukor
- 6 dkg kakaópor
- 22 dkg liszt
- csipet só és sütőpor
Elkészítés:
- A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
- A lisztet, kakaót, sütőport átszitáljuk és a tojássárgás keverékhez adagoljuk, ha szükséges lazítsuk fel egy kis tojásfehérjehabbal.
- Végül forgassuk hozzá az összes tojásfehérjehabot.
- Béleljünk ki szilikonos sütőpapírral egy tortaformát, majd öntsük bele a masszát és tegyük be 180°C-os sütőbe sülni.
- Amikor feljött a tészta, akkor mérsékeljük a hőmérsékletet 150°C-ra és tűpróbáig süssük a piskótát.
- Ne nyitogassuk a sütő ajtaját és hagyjuk kihűlni a formában a piskótát, aztán szeleteljük 2, vagy 3 korongra.
A következő csokis piskótánk sem az ördögtől való, annyiban különbözik az előzőtől, hogy teszünk a masszához egy kis zsiradékot:
Hozzávalók a csokis piskótához:
- 9 tojás
- 24 dkg porcukor
- 4 evőkanál étolaj
- 4 evőkanál víz
- 20 dkg liszt
- 4 dkg kakaópor
- sütőpor
Az elkészítése szinte ugyanolyan lépésekben történik, mint az előző piskótáé, annyiban különbözik, hogy a tojássárgájákhoz hozzáadagoljuk a vizet és az étolajat
is.
Végül jöjjön egy igazi csokoládés, nehezebb állagú csokis piskóta:
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 12 dkg vaj
- csipet só
- 8 dkg étcsokoládé
- 15 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- sütőpor
Elkészítés:
- A vajat a sóval kikeverjük és hozzáöntjük az olvasztott csokoládét, egynemű krémmé dolgozzuk és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a krémhez keverjük.
- Végül beleforgatjuk a lisztet és a sütőport a masszába.
- Szilikonos papírral bélelt tortaformába öntjük és a 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Ha feljött a tésztánk, akkor vegyük le a hőt 150°C-ra és süssük készre a piskótát.
Tipp: a Sacher torta tésztáját is használhatod csokis piskótának.
Még több tortareceptet olvashatsz itt>>>
Még nem érkezett hozzászólás