Hazánkban is nagy sikert arat a világszerte oly népszerű sajttorta.
Ma annak jártam utána, hogy vajon honnan származik a világot meghódító sajttorta?
A sajttortáról sok helyen elterjedt, hogy Amerikából származik.
Pedig, ha kicsit kutakodunk a témában kiderül, hogy már az ókori görögök is készítették, -sőt a feljegyzések szerint az olimpikonok is fogyasztottak- a sajttortát. Az görög sajttorta receptjét eredeti nyelven itt találod.
A Hellászoktól az ókori Rómába került a sajttorta. Itt hamar nagy népszerűségre tett szert ez a könnyed, de laktató és tápláló édesség.
A római hódításokkal a sajttorta hamarosan Európa szerte elterjedt és keresett desszertté vált. A cheesecake receptje Európa után a bevándorlóknak köszönhetően Amerikába is eljutott.
A 19. században feltalált krémsajt forradalmasította a sajttorta receptjét, elkészítését. Ez a recept kezdett egyre inkább hasonlítani a mai sajttortákra.
A 20. században New York legjobb éttermei egymással versenyeztek a cheesecake tökéletesítésében, így az amerikai elit kedvenc desszertjévé vált a New York-i sajttorta.
Minden ország cukrászai a saját szájuk ízéhez alakították a receptet, belevíve nemzeti fűszereiket, sajátosságaikat.
A sajt torta készülhet sütve, sósan és édesen, de a legnépszerűbb a sajttorta sütés nélkül. A felhasználható fűszerek, alapanyagok tárháza igen széles. Sok helyen a sajttortát túróval is gazdagítják, illetve a sütés nélküli változat nélkülözhetetlen hozzávalója a zselatin.
A sütés nélküli változat népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak a sütés nélküli desszert elkészítésének, mert szinte elronthatatlan.
Híres nemzeti sajttorta változatok
- Az
- alapja egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. Ezt ízesítik citrommal, gazdagíthatják túróval, koronázhatják eperszósszal vagy csokoládéöntettel.
Az olasz sajttorta általában ricottából és mascarponéből készül.
A francia sajttorta recept szinte minden esetben tartalmaz zselatint, hogy könnyebbé tegyék a krémet.
Az angol sajttortába is hajlamosak zselatint keverni a krémbe, hogy tartósabbá tegyék a tortát. De náluk kerülhet bele egy kis kávé, tea, esetleg egy kevés mályvacukor is.
A német sajttorta nélkülözhetetlen alapanyaga a túró.
Ha még sosem próbáltad, érdemes neked is nekiállni a sajttorta készítésnek, mert finom, tápláló és könnyen elkészíthető desszert és a család biztosan imádni fogja.
Még nem érkezett hozzászólás