Honnan származik a sajttorta?

Hazánkban is nagy sikert arat a világszerte oly népszerű sajttorta.

Ma annak jártam utána, hogy vajon honnan származik a világot meghódító sajttorta?

Sült sajttorta

Sült sajttorta

A sajttortáról sok helyen elterjedt, hogy Amerikából származik.
Pedig, ha kicsit kutakodunk a témában kiderül, hogy már az ókori görögök is készítették, -sőt a feljegyzések szerint az olimpikonok is fogyasztottak- a sajttortát. Az görög sajttorta receptjét eredeti nyelven itt találod.

A Hellászoktól az ókori Rómába került a sajttorta. Itt hamar nagy népszerűségre tett szert ez a könnyed, de laktató és tápláló édesség.

A római hódításokkal a sajttorta hamarosan Európa szerte elterjedt és keresett desszertté vált. A cheesecake receptje Európa után a bevándorlóknak köszönhetően Amerikába is eljutott.

A 19. században feltalált krémsajt forradalmasította a sajttorta receptjét, elkészítését. Ez a recept kezdett egyre inkább hasonlítani a mai sajttortákra.

Áfonyás sajttorta

Áfonyás sajttorta

A 20. században New York legjobb éttermei egymással versenyeztek a cheesecake tökéletesítésében, így az amerikai elit kedvenc desszertjévé vált a New York-i sajttorta.

Minden ország cukrászai a saját szájuk ízéhez alakították a receptet, belevíve nemzeti fűszereiket, sajátosságaikat.

A sajt torta készülhet sütve, sósan és édesen, de a legnépszerűbb a sajttorta sütés nélkül. A felhasználható fűszerek, alapanyagok tárháza igen széles. Sok helyen a sajttortát túróval is gazdagítják, illetve a sütés nélküli változat nélkülözhetetlen hozzávalója a zselatin.

A sütés nélküli változat népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak a sütés nélküli desszert elkészítésének, mert szinte elronthatatlan.

sajttorta-talalva


Sajttorta tálalva

Híres nemzeti sajttorta változatok

      Az

amerikai sajttorta

      alapja egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. Ezt ízesítik citrommal, gazdagíthatják túróval, koronázhatják eperszósszal vagy csokoládéöntettel.

Az olasz sajttorta általában ricottából és mascarponéből készül.

A francia sajttorta recept szinte minden esetben tartalmaz zselatint, hogy könnyebbé tegyék a krémet.

Az angol sajttortába is hajlamosak zselatint keverni a krémbe, hogy tartósabbá tegyék a tortát. De náluk kerülhet bele egy kis kávé, tea, esetleg egy kevés mályvacukor is.

A német sajttorta nélkülözhetetlen alapanyaga a túró.

Ha még sosem próbáltad, érdemes neked is nekiállni a sajttorta készítésnek, mert finom, tápláló és könnyen elkészíthető desszert és a család biztosan imádni fogja.

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?