2011-ben a kecskeméti barackos kölestorta lett Magyarország tortája. A honos gyümölcsként emlegetett gyümölcsből és a köles párosításából született meg a kecskeméti barackos kölestorta Zila László mestercukrász alkotásában.
Kecskeméti barackos kölestorta receptje:
Hozzávalók:
A tésztához szükséges hozzávalók:
- 7 dkg lenmagpehely,
- 7 dkg tehéntúró,
- 3 db tojás,
- 3 dkg mandulaliszt.
A kölesalaphoz szükséges hozzávalók:
- Kölesalap (amit előtte elkészítettünk),
- 1 egész citromnak a lereszelt héja,
- 1 csipet só,
- 27 dkg porcukor,
- 1 l tej,
- 7 dkg vaj,
- 1 vaníliarúd kikapart magja,
- 30 dkg hántolt köles.
A töltelékhez szükséges hozzávalók:
- 16 dkg felvert tejszín,
- 6 db zselatinlap,
- sárgabarackbefőtt.
Az öntethez szükséges hozzávalók:
- 10 dkg porcukor és 7 dkg befőző cukor szuper,
- friss sárgabarack.
Elkészítése:
- Először készítsük el a kölesalapunkat. A hántolt kölesünket először is érdemes átpörgetni nincs-e benne szennyeződés, oda nem illő anyag, majd jó meleg folyóvízben mossuk át. Tegyük egy lábosba és a vaníliarúd kikapart belsejével, egy kis sóval és a tejjel főzzük, amíg puha nem lesz.
- Ha megpuhult, zárjuk el a tüzet alatta és keverjük hozzá a citrom reszelt héját, a porcukrot és vajat.
- A kölesalap 1/3-át vegyük külön, mert erre szükségünk lesz a későbbiekben.
- A tészta elkészítéséhez szükségünk lesz a maradék kölesalapra, amit összekeverünk a lenmagpehellyel, a mandulaliszttel, a 3 db tojással és a túróval.
- Keverjük össze alaposén és töltsük a tortakarikába és készre sütjük.
- Ha megsült a tésztánk, akkor készítsük el a krémet. Verjük fel a tejszínhabot, adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt barackbefőttet és a vízben feloldott zselatint. A tortaformát kenjük ki felolvasztott vajjal vékonyan, majd öntsük bele a krémet. A krém tetejére tegyük rá a kész tésztánkat és hűtsük, amíg meg nem dermed.
- Az öntethez a friss gyümölcsöket tisztítsuk meg, szükség esetén daraboljuk fel és turmixgép segítségével pépesítsük. A cukrok keverékével főzzük fel, majd hűtsük le és öntsük bele az üregekbe az öntetet. Gyümölcsdarabbal és csokoládéval díszítjük.
A kecskeméti barackos kölestortáról és az eredeti receptről itt olvashatsz tovább>>
Még nem érkezett hozzászólás