fbpx

Kecskeméti barackos kölestorta – Az Ország tortája 2011

2011-ben a kecskeméti barackos kölestorta lett Magyarország tortája. A honos gyümölcsként emlegetett gyümölcsből és a köles párosításából született meg a kecskeméti barackos kölestorta Zila László mestercukrász alkotásában.

Kecskeméti barackos kölestorta receptje:

Hozzávalók:

A tésztához szükséges hozzávalók:

  • 7 dkg lenmagpehely,
  • 7 dkg tehéntúró,
  • 3 db tojás,
  • 3 dkg mandulaliszt.

A kölesalaphoz szükséges hozzávalók:

  • Kölesalap (amit előtte elkészítettünk),
  • 1 egész citromnak a lereszelt héja,
  • 1 csipet só,
  • 27 dkg porcukor,
  • 1 l tej,
  • 7 dkg vaj,
  • 1 vaníliarúd kikapart magja,
  • 30 dkg hántolt köles.

A töltelékhez szükséges hozzávalók:

  • 16 dkg felvert tejszín,
  • 6 db zselatinlap,
  • sárgabarackbefőtt.

Az öntethez szükséges hozzávalók:

  • 10 dkg porcukor és 7 dkg befőző cukor szuper,
  • friss sárgabarack.

Elkészítése:

  1. Először készítsük el a kölesalapunkat. A hántolt kölesünket először is érdemes átpörgetni nincs-e benne szennyeződés, oda nem illő anyag, majd jó meleg folyóvízben mossuk át. Tegyük egy lábosba és a vaníliarúd kikapart belsejével, egy kis sóval és a tejjel főzzük, amíg puha nem lesz.
  2. Ha megpuhult, zárjuk el a tüzet alatta és keverjük hozzá a citrom reszelt héját, a porcukrot és vajat.
  3. A kölesalap 1/3-át vegyük külön, mert erre szükségünk lesz a későbbiekben.
  4. A tészta elkészítéséhez szükségünk lesz a maradék kölesalapra, amit összekeverünk a lenmagpehellyel, a mandulaliszttel, a 3 db tojással és a túróval.
  5. Keverjük össze alaposén és töltsük a tortakarikába és készre sütjük.
  6. Ha megsült a tésztánk, akkor készítsük el a krémet. Verjük fel a tejszínhabot, adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt barackbefőttet és a vízben feloldott zselatint. A tortaformát kenjük ki felolvasztott vajjal vékonyan, majd öntsük bele a krémet. A krém tetejére tegyük rá a kész tésztánkat és hűtsük, amíg meg nem dermed.
  7. Az öntethez a friss gyümölcsöket tisztítsuk meg, szükség esetén daraboljuk fel és turmixgép segítségével pépesítsük. A cukrok keverékével főzzük fel, majd hűtsük le és öntsük bele az üregekbe az öntetet. Gyümölcsdarabbal és csokoládéval díszítjük.

A kecskeméti barackos kölestortáról és az eredeti receptről itt olvashatsz tovább>>

Egy kis videós segítség a kölestorta elkészítéséhez>>

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

0 0 0 0