Te is szeretnéd elkészíteni a 2007-es év Ország tortáját?
2007-ben a Zila Kávéház, azon belül Zila László mestercukrász által készített Madártej torta nyerte el a díjat.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1,5 tojás (vagy 1 nagyobb tojás) sárgája és fehérje
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál keményítő
A madártej alapkrémhez:
- 5 dl tej
- 10 db tojássárgája
- 13 dkg kristálycukor
- 3 dkg vaj
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 evőkanál kristálycukor
- 8 g zselatin
A krémhez:
- 70 dkg madártejalap
- 5 dl tejszínből vert hab
- 1 dkg zselatin
- fél dl víz
Az öntethez:
- a maradék madártejalap 1-2 dl tejjel hígítva
- A díszítéshez:
- habcsók
- reszelt csokoládé
Elkészítés:
- A vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük.
- A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeverjük a margarinos résszel.
- Végül belekeverjük az átszitált szárazanyagokat.
- A masszából 3 lapot sütünk 220 °C-on.
Krém készítése:
- A madártej alapkrémhez a tojássárgáját egy kevés tejjel (kb. 0,5 dl) kikeverjük, majd a többi tejet a nagyobb rész kristálycukorral, a vajjal és a vaníliával felforraljuk.
- A forró, cukros tejet állandó keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük, majd ismét a tűzre rakjuk, és a keletkező hab eltűnéséig hevítjük, de nem forraljuk fel.
- Ekkor folyamatos habverővel történő keverés mellett hozzáadjuk az 1 evőkanál cukorral elkevert 8 g zselatint.
- Ezt a keveréket még fél percig hevítjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
- Hideg helyre téve teljesen kihűtjük. Lágy, puding állagú krémalapot kell kapnunk.
- A krémhez a madártejalapból 70 dkg-ot kimérve összekeverünk 5 dl tejszínből vert habbal és fél dl forró vízben oldott 1 dkg zselatinnal. A zselatinoldatot langyosan tesszük hozzá.
Összeállítás:
- A tésztalapokat az öntettel meglocsoljuk, majd a tejszínes madártejkrémmel betöltjük.
- Dekorációként habcsókot és csokoládéreszeléket használunk.
El is készült a Madártej torta!
Még nem érkezett hozzászólás