fbpx

Madártej torta – Az Ország tortája 2007

Te is szeretnéd elkészíteni a 2007-es év Ország tortáját?

2007-ben a Zila Kávéház, azon belül Zila László mestercukrász által készített Madártej torta nyerte el a díjat.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1,5 tojás (vagy 1 nagyobb tojás) sárgája és fehérje
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál keményítő

A madártej alapkrémhez:

  • 5 dl tej
  • 10 db tojássárgája
  • 13 dkg kristálycukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 8 g zselatin

A krémhez:

  • 70 dkg madártejalap
  • 5 dl tejszínből vert hab
  • 1 dkg zselatin
  • fél dl víz

Az öntethez:

  • a maradék madártejalap 1-2 dl tejjel hígítva
  • A díszítéshez:
  • habcsók
  • reszelt csokoládé

Elkészítés:

  1. A vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük.
  2. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeverjük a margarinos résszel.
  3. Végül belekeverjük az átszitált szárazanyagokat.
  4. A masszából 3 lapot sütünk 220 °C-on.

Krém készítése:

  1. A madártej alapkrémhez a tojássárgáját egy kevés tejjel (kb. 0,5 dl) kikeverjük, majd a többi tejet a nagyobb rész kristálycukorral, a vajjal és a vaníliával felforraljuk.
  2. A forró, cukros tejet állandó keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük, majd ismét a tűzre rakjuk, és a keletkező hab eltűnéséig hevítjük, de nem forraljuk fel.
  3. Ekkor folyamatos habverővel történő keverés mellett hozzáadjuk az 1 evőkanál cukorral elkevert 8 g zselatint.
  4. Ezt a keveréket még fél percig hevítjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. Hideg helyre téve teljesen kihűtjük. Lágy, puding állagú krémalapot kell kapnunk.
  6. A krémhez a madártejalapból 70 dkg-ot kimérve összekeverünk 5 dl tejszínből vert habbal és fél dl forró vízben oldott 1 dkg zselatinnal. A zselatinoldatot langyosan tesszük hozzá.

Összeállítás:

  1. A tésztalapokat az öntettel meglocsoljuk, majd a tejszínes madártejkrémmel betöltjük.
  2. Dekorációként habcsókot és csokoládéreszeléket használunk.

 

El is készült a Madártej torta!

További ötletekért kattints ide>>

A 2008-as Ország tortáját itt nézheted meg>>>

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

0 0 0 0