fbpx

Milotai mézes grillázstorta – Az Ország tortája 2013

Milotai mézes grillázstorta

Az ország tortája 2013-ban.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2013-ban dió kategóriában hirdette meg a “Magyarország Tortája” versenyt. A győztes torta a milotai mézes készítőgrillázstorta lett, amit Bacskó Szilárd élelmiszeripari mérnök, a Major Cukrászda cukrásza készített.

Hozzávalók:

oldott zselatin:

  • 1 dl víz
  • 20 g zselatin

diós roppanós lap:

  • 65 ml narancslé
  • 60 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 75 g darált dió
  • 32 g liszt

ropogós pralinékrém: milotai

  • 30 ml víz
  • 30 g cukor
  • 70 g darált dió
  • 35 g fehér csokoládé
  • 2 g karamellizált, tört ostya

diós krém:

  • 50 g tej
  • 60 g cukor
  • 50 g tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 g vaníliás cukor
  • 20 g zselatin
  • 300 g tejszín
  • 120 g darált dió

mézes krém:

  • 50 g tojássárgája
  • 50 g tej
  • 80 g virágméz
  • 15 g oldott zselatin
  • 200 g tejszín

diógrillázs:

  • 50 g durvára őrölt dió
  • 25 g cukor

grillázslap:

  • 3 tojásfehérje
  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 50 g diógrillázs
  • 50 g liszt
  • 75 g darált dió
  • 22 g olaj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

karamellbevonat:

  • 120 g cukor
  • 150 g tej
  • 40 g vaj
  • 7 g keményítő
  • 10 g oldott zselatin
  • 12 g víz

Elkészítés:

  1. A zselatint a leírása alapján a vízzel elkeverjük. Ahol a hozzávalókhoz oldott zselatint használunk, ott ezt a megadott mennyiséget ebből az elkészített zselatinból mérjük ki.
  2. A diós laphoz a narancslét felforraljuk a vajjal. Ezután összekeverjük a száraz hozzávalókat és a narancsléhez öntjük. Pihentetjük, majd sima csöves habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe kicsi gömböket formázunk, egymástól legalább 8-10 cm távolságra. A lapokat 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve még forrón, vékony csőre vagy egy fakanál nyelére tesszük őket, hogy ívesen dermedjenek meg. A megmaradt díszeket összetörjük, ez kerül majd a végén a torta oldalára.
  3. A pralinékrémhez a vizet a cukorral szálpróbáig főzzük, ezután belekeverjük a darált diót. Langyosra hűtjük és botmixerrel pépesítjük. A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és hozzáadjuk a sziruphoz. A krémet lehűtjük végül beleforgatjuk a karamellizált, tört ostyát, és sütőpapíron 24 cm átmérőjű, kör alakú lapot nyújtunk belőle.
  4. A diós krémhez a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tojássárgáját folyamatosan kevergetve melegítsük, de ne forraljuk fel! Az oldott zselatint a krémbe öntjük, belekeverjük az őrölt, pörkölt diót és a kemény habbá vert tejszínt.
  5. A mézes krémhez a tejet, a mézet és a tojássárgáját folyamatosan kevergetve melegítjük. Langyosra hűtjük. A zselatint a krémbe csurgatjuk, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  6. A diós grillázshoz a cukrot karamellizáljuk és belekeverjük a diót. Forrón sütőpapírra öntjük és 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Ha teljesen kihűlt, apró darabokra törjük.
  7. A grillázslapok hozzávalóit elfelezzük és két lapot sütünk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, a végén hozzákeverjük az olajat is.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  8. Összekeverjük a lisztet, a pörkölt, darált diót, a citromhéjat, majd a tojásfehérjével váltakozva, apránként a tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 180 fokra melegített sütőben egyenként 10 perc alatt megsütjük.
  9. Az összeállításhoz tortatálra helyezzük a tortagyűrűt, legalulra visszatesszük az egyik grillázslapot, és ráhelyezzük a ropogós pralinékrémet.
  10. A pralinékrémre kenjük a diós krémet, majd rátesszük a másik grillázslapot. A mézes krémet rátöltjük, majd ha megszilárdult az egész, ráöntjük a karamellbevonatot. Ehhez felolvasztjuk a cukrot, ráöntjük a vajat és a tejet, majd ha ez feloldódott, hozzáadjuk a hideg vízben feloldott keményítőt. Végül belekeverjük a zselatint is.
  11. A torta oldalát 1 cm magasan a diós lap törmelékével vonjuk be.

 

Nézd meg hogyan készül>>

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

0 0 0 0