Őrség zöld aranya – Az Ország tortája 2016

 

A 2016-os országtorta nyertese Szó Gellért salgótarjáni cukrász lett az Őrség Zöld Aranya tortával. Fantasztikus ízeket alkot a mandulalisztből és tökmagolajból készült tészta, valamint a fehércsokis ganache-sal, málnazselével, hántolt ostyával és tökmagpraliné együttesével készült ropogós réteggel.

Az Őrség Zöld Aranya torta receptje (24 cm):

Hozzávalók:

Tökmagos réteghez szükséges hozzávalók:

  • 18 g víz,
  • 50 g porcukor,
  • 75 g pirított, felaprított tökmag,
  • 24 g tökmagolaj,
  • 69 g olvasztott fehércsokoládé.

Zselatinmasszához szükséges hozzávalók:

  • 45 g zselatin,
  • 245 g víz.

Málnazseléhez szükséges hozzávalók:

  • 210 g málna pürésítve,
  • 25 g zselatinmassza,
  • 31 g cukor,

Tökmagos piskótához szükséges hozzávalók:

  • 130 g cukor,
  • csipet só,
  • 71 g liszt,
  • 48 g mandulaliszt,
  • 120 g tojás (egész),
  • 4 g sütőpor,
  • 30 g hántolt ostya,
  • 48 g magas zsírtartalmú joghurt,
  • 59 g tökmagolaj.

Fehércsokoládés mousse-hoz szükséges hozzávalók:

  • 200 g magas zsírtartalmú tejszín,
  • 485 g felvert magas zsírtartalmú tejszín,
  • 220 g fehércsoki,
  • 40 g zselatinmassza,
  • 1-1,5 rúd vaníliarúd kikapart magja.

Tökmagos glazing:

  • 65 g magas zsírtartalmú sűrített tej,
  • 50 g víz,
  • 100 g méz,
  • 100 g cukor,
  • 66 g tökmagolaj,
  • 100 g fehércsoki,
  • 45 g zselatinmassza.

Elkészítés:

  1. A tökmagot pörköljük meg, hogy minden oldala szépen piruljon át.
  2. A pirított tökmagot aprítsuk össze egy robotgépbe és a cukrot a vízzel főzzük fel szirupnak. Ha elérte a 108°C-ot, akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá az aprított tökmaghoz a robotgépbe. E két hozzávalót is dolgozzuk el.
  3. Következő lépésben a keverékünkhöz öntsük hozzá a tökmagolajat és ezt is dolgozzuk el a robotgépben.
  4. Olvasszuk fel a fehércsokoládét és robotgéppel keverjük a tökmagplarinéhoz.
  5. Adjuk hozzá a hántolt ostyát és spatulával keverjük össze.
  6. Tegyük a tortaformánkba és tegyük fagyra.
  7. A vízhez adjuk hozzá a zselatinport és főzzük amíg fel nem oldódik.
  8. A pürésített málnát főzzük fel a hozzáadott cukorral, majd robotgéppel keverjük át, hogy aprítsuk. Keverjük hozzá a zselatinmasszát, majd öntsük a tortaformába és fagyasszuk le.
  9. A tojáshoz adjunk egy csipet sót, majd a cukrot és robotgéppel habosítsuk ki. Adjuk hozzá a joghurtot és keverjük tovább. Kis adagokban adjuk hozzá a lisztet, a mandulalisztet és a sütőport, majd a végén belekeverjük a tökmagolajat is. Tortakarikába tesszük és sütjük 20-25 percig.
  10. Olvasszuk fel a fehércsokoládénkat egy edénybe.
  11. A zselatinmasszát, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart magját melegítsük fel, majd adjuk hozzá a már felolvasztott fehércsokoládét és hűtsük ki.
  12. Ha kihűlt, akkor a felvert tejszínt óvatosan keverjük hozzá.
  13. Öntsük a vizet a lábosba és a cukorral, a mézzel és a sűrített tejjel forraljuk fel. Mikor felforrt több lépésben adjuk hozzá a fehércsokoládéhoz, majd a végén adjuk hozzá a zselatinmasszát.
  14. Állítsuk össze a tortánkat és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap fogyasztható.

 

​Itt megtekintheted, hogyan készül el lépésről-lépésre az Őrség Zöld Aranya torta!>>

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

0 0 0 0