citromtorta

Citromtorta

Sokszor van úgy, hogy kell egy torta, ami nem túl édes és nem nagyon vajas. Ilyenkor kerül a citromtorta az asztalra. Többféle citromos torta recept közül egy olyat osztok meg veletek, ami mindig nagy sikert arat a családomnál. A krémje nem túl tömény, mégis laza és állóképes.

Ha megkóstolod, ezt a mennyei citromtortát, nehéz megállni egy szeletnél, főleg, ha egy kis csoki díszt is teszel rá, ami ellensúlyozza a fanyarkás ízét. A citromtortám titka a mascarponében rejlik.

Sokféle recept létezik, Amerikában egész másképp készítik a citromtortát, mint itthon.

A receptben felsorolt hozzávalókból egy 26 cm átmérőjű, 16 szeletes  tortát készíthetsz.

A citromtorta receptje:

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 evőkanál liszt
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • csipet só
  • sütőpor

Hozzávalók a citromtorta krémjéhez:

  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 10 dkg porcukor
  • citrom
  • citromaroma
  • kis sárga ételfesték (elhagyható)
  • 7 dl cukrásztejszín (ehhez már nincs szükségünk fixálóra és cukorra sem), természetesen, aki az állati eredetű tejszínhabot szereti, az is tökéletesen megfelel
  • étcsokoládé a díszítéshez

A citromtorta elkészítése:

A citromtorta tésztája hagyományos piskóta. Az ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor elvén készítünk piskótát. Egy 26 cm-es tortához 8 tojást érdemes használnunk.

  1. 8 tojás fehérjéjékemény habbá verjük, majd hozzáadunk 8 evőkanál cukrot.
  2. 8 tojássárgáját kikeverjük, majd lazítjuk egy kis tojáshabbal, aztán az egészet óvatosan összekeverjük.
  3. Beleforgatunk 8 evőkanál lisztet és a sütőport.
  4. A tortaformánk alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, majd belerakjuk a masszát és az előmelegített sütőbe helyezzük.
  5. A piskótát két ütemben sütjük. Amikor szépen feljött a tésztánk és kérget kapott, akkor lejjebb vesszük a hőfokot.
  6. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta. Ha nem ragad a közepébe szúrt tűre tészta, akkor kivehetjük a sütőből.
  7. Hagyjuk kihűlni a piskótakorongunkat, majd vágjuk el háromba a tésztát. Ehhez remek segítséged lehet a tortaszelő.

A citromkrém elkészítése:

  1. A mascarponét kikeverjük a porcukorral
  2. Felverjük a tejszínhabot.
  3. Mascarponés krémet és a tejszínhabot összedolgozzuk, belecsavarjuk a citrom levét
  4. Ha szükséges, cukorral utólag ízesítjük,
  5. Kevés por vagy gél állagú ételfestékkel megszínezzük a citromkrémet.

A citromtorta összeállítása:

  1. A piskótalapokat megtöltjük a citromos krémmel
  2. Bevonjuk a torta oldalát és tetejét is vele. A torta oldalát egyszerűen, úgy díszítheted, ha egy határozott mozdulattal a fésűs habkártyát végighúzod rajta.
  3. A maradék krémmel és citromkarikákkal kidíszítjük a tortánkat.
  4. A citromtorta íz és színvilágához remekül illik az étcsokoládé. Egy kevés felolvasztott csokoládéból különféle díszeket készíthetünk, melyekkel még mutatósabbá tehetjük a citromtortánkat.

Remélem, hogy neked is tetszik a recept és te is megsütöd otthon a citromtortát.

Itt egy egészen másfajta citromtorta receptet találsz angolul>>

Recept értékelése

  • (0 /5)
  • 0 Értékelés

About Chef

Ez még érdekelhet: