Sokszor van úgy, hogy kell egy torta, ami nem túl édes és nem nagyon vajas. Ilyenkor kerül a citromtorta az asztalra. Többféle citromos torta recept közül egy olyat osztok meg veletek, ami mindig nagy sikert arat a családomnál. A krémje nem túl tömény, mégis laza és állóképes.
Ha megkóstolod, ezt a mennyei citromtortát, nehéz megállni egy szeletnél, főleg, ha egy kis csoki díszt is teszel rá, ami ellensúlyozza a fanyarkás ízét. A citromtortám titka a mascarponében rejlik.
Sokféle recept létezik, Amerikában egész másképp készítik a citromtortát, mint itthon.
A receptben felsorolt hozzávalókból egy 26 cm átmérőjű, 16 szeletes tortát készíthetsz.
A citromtorta receptje:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 evőkanál liszt
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- csipet só
- sütőpor
Hozzávalók a citromtorta krémjéhez:
- 25 dkg mascarpone sajt
- 10 dkg porcukor
- citrom
- citromaroma
- kis sárga ételfesték (elhagyható)
- 7 dl cukrásztejszín (ehhez már nincs szükségünk fixálóra és cukorra sem), természetesen, aki az állati eredetű tejszínhabot szereti, az is tökéletesen megfelel
- étcsokoládé a díszítéshez
A citromtorta elkészítése:
A citromtorta tésztája hagyományos piskóta. Az ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor elvén készítünk piskótát. Egy 26 cm-es tortához 8 tojást érdemes használnunk.
- 8 tojás fehérjéjét kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 8 evőkanál cukrot.
- 8 tojássárgáját kikeverjük, majd lazítjuk egy kis tojáshabbal, aztán az egészet óvatosan összekeverjük.
- Beleforgatunk 8 evőkanál lisztet és a sütőport.
- A tortaformánk alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, majd belerakjuk a masszát és az előmelegített sütőbe helyezzük.
- A piskótát két ütemben sütjük. Amikor szépen feljött a tésztánk és kérget kapott, akkor lejjebb vesszük a hőfokot.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta. Ha nem ragad a közepébe szúrt tűre tészta, akkor kivehetjük a sütőből.
- Hagyjuk kihűlni a piskótakorongunkat, majd vágjuk el háromba a tésztát. Ehhez remek segítséged lehet a tortaszelő.
A citromkrém elkészítése:
- A mascarponét kikeverjük a porcukorral
- Felverjük a tejszínhabot.
- Mascarponés krémet és a tejszínhabot összedolgozzuk, belecsavarjuk a citrom levét
- Ha szükséges, cukorral utólag ízesítjük,
- Kevés por vagy gél állagú ételfestékkel megszínezzük a citromkrémet.
A citromtorta összeállítása:
- A piskótalapokat megtöltjük a citromos krémmel
- Bevonjuk a torta oldalát és tetejét is vele. A torta oldalát egyszerűen, úgy díszítheted, ha egy határozott mozdulattal a fésűs habkártyát végighúzod rajta.
- A maradék krémmel és citromkarikákkal kidíszítjük a tortánkat.
- A citromtorta íz és színvilágához remekül illik az étcsokoládé. Egy kevés felolvasztott csokoládéból különféle díszeket készíthetünk, melyekkel még mutatósabbá tehetjük a citromtortánkat.
Remélem, hogy neked is tetszik a recept és te is megsütöd otthon a citromtortát.
Itt egy egészen másfajta citromtorta receptet találsz angolul>>
Vajon naranccsal is ugyanúgy működik?