A karácsonyi vacsora megkoronázója a franciáknál a fatörzs torta (Bûche de Noël ⌈ejsd: büs dö noel⌉). Ez az ünnepi, csokis sütemény arról kapta a nevét, hogy alakja egy fatörzsre emlékeztet.
A fatörzs torta hagyományosan kívül-belül csokis, de vannak, akik az élénkítő kávékrémre, vagy a gesztenyekrémre esküsznek. A külső csokis borítást díszíthetjük kakaóporral, porcukorral, marcipán, vagy habcsók gombákkal. Készíthetjük egész évben ünnepi alkalmakra, vagy csak úgy saját magunk és családunk kényeztetésére.
A fatörzs torta elkészítése egyáltalán nem bonyolult, én leginkább egy csoki krémmel töltött piskótatekercshez hasonlítanám, de néhány apróságra érdemes odafigyelnünk. Például, hogy a krém vastagsága arányos legyen a piskótáéval, hogy a fatörzs szorosan legyen feltekerve, és a díszítéssel is el lehet bíbelődni.
A szép fatörzs torta elkészítése egy kis ügyességet igényel, de nagyon látványos és laktató édesség, így érdemes felvenni az ünnepi desszertek közé. Én a fatörzset csokis-vajas krémmel töltöttem és borítottam. Aki eddig nem szerette a vajas krémet, annak ajánlom, hogy próbálja ki azt, ami igazi vajból készül, -nem margarinból- mert az ízük össze sem hasonlítható.
Ez a hozzávaló mennyiség egy kb. 25 cm-es fatörzs tortához elegendő.
Fatörzs torta hozzávalói:
- A piskótához:
- 125 g cukor
- 4 egész tojás
- 100 g liszt
- 60 g vaj (szoba hőmérsékletű!)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál meleg víz
- 1 csipet só
- A csoki krémhez:
- 100 g jó minőségű étcsokoládé
- 150 g vaj (szoba hőmérsékletű!)
- 200 g porcukor
- 1 teáskanál rum (elhagyható)
A fatörzs torta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra, fehérre keverjük a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, sütőport és vizet, és simára keverjük.
- A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A fehérjéből egy keveset hozzákeverünk a tojás sárgájás-lisztes keverékhez, majd a többit óvatosan beleforgatjuk.
- Egy 30×35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a piskótatésztát egy spatula segítségével eloszlatjuk a tepsin.
- A piskótát 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Nézzünk rá néha, ha már kezd barnulni, kivehetjük, de ne nyitogassuk a sütőajtót!
- A még meleg piskótalapot sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni.
- Míg a tészta hűl, elkészítjük a fatörzs torta krémjét. Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
- A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Fontos, hogy porcukrot használjunk, mert különben a krémben a cukor ropogni fog a fogunk alatt.
- Majd a langyosra hűlt csokit csurgassuk hozzá a vajas krémhez, és keverjük az egészet simára. Ha rumot is tennénk bele, azt is most keverjük hozzá.
- A piskótalapot kenjük meg a krém felével és szorosan tekerjük fel.
- A piskótalap végét helyezzük a fatörzs aljára. A csoki rolád végéből 45 fokos szögben vágjunk le egy 4-5 cm-es darabot és tegyük félre.
- A fatörzset egy spatula vagy kés segítségével borítsuk be a maradék csokis krémmel, de hagyjunk egy keveset belőle a kimaradt darabhoz. A levágott darabot ragasszuk a fatörzs tetejére, úgy mintha egy letört faág lenne, és ezt is borítsuk be a csoki krémmel.
- Ha mindenhol szép egyenletes a krém, villával húzzunk csíkokat a fatörzs külsejére, mintha fakéreg lenne.
- A fatörzs tortát tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy szépen szeletelhető legyen. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, vagy kakaóporral.
- Ízlés szerint díszíthetjük marcipán, fondant figurákkal. Levelekkel, gombákkal, bármivel, ami az erdőre emlékeztet.
Forrás:
http://allrecipes.fr/recette/10551/b-che-de-no-l—la-cr-me-au-beurre.aspx
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás