madartej-torta

Madártej torta

Miért éppen madártej torta?

Nagy kedvencetek a családban a madártej?

Szeretnéd egy kicsit másképpen az asztalra tenni ezt a vaníliás, habos desszeretet, mint ahogyan megszoktátok?

Ezt a vendégvárónak sem utolsó madártej tortát könnyen elkészítheted, és egy kis díszítéssel pillanatok alatt alkalmivá varázsolhatod.

A madártej tortának is a legfontosabb alapanyaga a jó minőségű, friss tojás. Az elkészítéséhez szükség van még  tejre, cukorra és vaníliára.

madartejmontazs

Ha torta formájában szeretnéd megörvendeztetni a családot a madártej fenséges ízével, akkor sütnöd kell egy könnyű piskótát is.

Szerezz be egy kis dekorcukrot és már készülhet is a finom madártej torta.

madartej-szorocukor

A madártej torta elkészítésének egyik „nem szeretem” művelete a gőz fölötti tojásfehérjehab verés. A madártej torta receptjéből megtudhatod, hogyan tudod könnyebben elkészíteni a habhalmokat a tortára.

Recept az egyszerűen elkészíthető 16 szeletes madártej tortához:

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • csipet sütőpor és só

Hozzávalók a sárga krémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • vanília aroma

Hozzávalók a tojáshabhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 24 dkg cukor, víz amennyi ellepi

A díszítéshez szórócukorka.

No widget found with that id

A madártej torta elkészítése:

A piskóta elkészítése:

  1. A piskótát a hagyományos módon készítsd el. A tojásfehérjéket a csipet sóval verd kemény habbá, add hozzá a cukrokat.
  2. A tojássárgájákat habodítsd ki és adj hozzá egy kis tojásfehérjehabot.
  3. Határozott mozdulatokkal keverd bele a sütőporral elkevert lisztet.
  4. Végül forgasd bele a masszába a maradék habot.
  5. A sütőt melegítsd elő 180 C°-ra, majd tedd be sülni a tésztát.
  6. Amikor a piskóta szépen feljött, mérsékeld a hőt 150 C°-ra és süsd készre. Hagyd kihűlni a piskótakorongot.

A sárga krém elkészítése:

  1. A tojássárgájákat a vaníliás pudingporral és egy kis tejjel alaposan keverd el egy habverővel. Szűrd át a keveréket, hogy ne maradjon benne tojásdarab.madartej-tojasok
  2. A cukrot a maradék tejjel tedd fel főni.
  3. Amikor a tej felforrt, öntsd hozzá a tojásos keveréket és sűrítsd be a krémet.
  4. Vedd le a tűzről és ízesítsd vanília aromával.
  5. Hűtsd ki a krémet.sargakrem-hul

A tojásfehérjehab elkészítése:

  1. Ha szeretnéd megúszni a gőz feletti habverést, akkor van egy remek hírem, elkészítheted sokkal barátibb módon is az állóképes tojásfehérjehabot.
  2. A cukorra önts annyi vizet, hogy ellepje és kezd el főzni, forrald 2-3 percig a szirupot.cukorszirup-forr
  3. Amíg a szirup készül, kezd el a robotgéppel verni a tojásfehérjéket.
  4. Amikor a szirup kész és a habod is kemény, öntsd a szirupot a habba és kihűlésig dolgoztasd a robotgépet.
  5. Egy olyan tojásfehérjehabot fogsz kapni, amit bátran a fejed felé tehetsz, mert nem fog egykönnyen elválni a táltól. Ezzel a módszerrel a tojásfehérjehab bátran fogyasztható és alaktartó lesz.tojasfeherje-hab

A madártej torta összeállítása:

  1. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki a piskótával.piskotaval-belelt-tortaforma
  2. A piskótára kend rá a sárgakrémet, tedd be a hűtőbe dermedni kicsit.sargakrem-a-karikaban
  3. Vedd le a tortaformát a krémes tésztáról.sargakremes-piskota
  4. Díszítőcsővel felszerelt habzsákból készíts tojásfehérje halmokat a krém tetejére.habos-madartej
  5. Végül szórd meg egy kis dekorcukorral a hab tetejét és már tálalhatod is a madártej tortát.madartej-torta-

Tipp: ha van szakácsfáklyád, ne félj használni. Isteni lesz a tojásfehérjehab, ha kicsit megkaramellizálódik.

Nézz meg egy igazán különleges madártej tortát ezen az az angol nyelvű linken>>

Recept értékelése

  • (4.5 /5)
  • 2 Értékelés

madartej-tojasoksargakrem-hulcukorszirup-forrtojasfeherje-habpiskotaval-belelt-tortaformasargakrem-a-karikabanhabos-madartejmadartej-tojasoksargakrem-hulcukorszirup-forrtojasfeherje-habpiskotaval-belelt-tortaformasargakrem-a-karikabanhabos-madartej

About Chef

Ez még érdekelhet: