csokis-mignon-torta

Mignon torta

A csokis mignon az egyik kedvenc a süti palettán, nem véletlen, hogy a mignon tortát is sokan szeretik. Népszerűsége abban rejlik, hogy:

  • Nem krémes,
  • könnyen szállítható,
  • sokáig eláll
  • és formatortákhoz is tökéletes alap.

A mignon tortában az íz gazdag, tömör állagú töltelékkel megtöltött piskóta lapoknak egy finom lekvár adja meg a pikantériáját.

csokiba-kimarta

A cukrászműhelyekben a csokis mignon a (majdnem) mindent bele elven készül el, maradék sütiszélek, összetört sütilapok, lekvár, aroma stb. kerül bele. De ne gondold, hogy te nem tudsz otthon egy igazán finom csokis mignon tortát készíteni.

A csokis mignon egyszerű, két vékony piskótalapból és a közte lévő töltelékből áll, amit bevonunk étcsokoládéval, vagy fondanttal.

Ha formatortát szeretnél készíteni, akkor nyugodtan válaszd a mignon tortát, mert kézzel könnyen formázhatod, alakíthatod a tölteléket az elképzeléseid szerint.

A csokis mignon az a torta, amit 1-2 nappal a tálalás előtt érdemes elkészítened, hogy az ízek jól összeérjenek.

Most egy csokis mignon torta készítését mutatom be, aminek a tetejét fondánnal vontam be, majd tortaostyával díszítettem.

Ha az egyszerű megoldásokat szereted, nyugodtan öntsd le csokival. Úgy is isteni lesz a végeredmény.

A mignon torta receptje:

A hozávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek

Hozzávalók a piskótalapokhoz:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • egy csipet só
  • sütőpor
  • lekvár a piskótalapok megkenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 tojásból piskóta (10 tojás, 10 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, sütőpor, csipet só)
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor és annyi víz, hogy ellepje
  • rum aroma
  • lekvár
  • ízesítők (kakaópor, fahéj, mézeskalácsfűszer, olvasztott csoki, vaníliás cukor,mazsola)

Hozzávalók a díszítéshez:

  • ha csokis külsejű mignont szeretnél, akkor 30 dkg étcsoki bevonót 2-3 evőkanál étolajjal olvassz össze gőz felett és kend el egyenletesen a torta felületén
    olvasztott-csoki
  • a tortát burkolhatod fondanttal is, vagy leöntheted folyékony fondanttal, én a kettő kombinációját alkalmaztam, a torta tetejére készítettem a torta témájához passzoló színű mignon mázat, amihez 25 dkg cukor, 1,3 dl víz és egy kávéskanál 20 %-os ecetet használtam.

A csokis mignon torta elkészítése:

A piskóta lapok elkészítése:

  1. Hagyományos módon készítünk két piskótakorongot. Mivel szép vékony korongokra van szükségünk, célszerű egyesével kisütni őket.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket felverjük kemény habbá, közben hozzá adagoljuk a cukrot.
  3. A tojássárgájákat kicsit kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojásfehérjehabbal.
  4. Hozzákeverjük a lisztet, sütőport és a csipet sót.
  5. Végül beleforgatjuk a maradék habot.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, vagy tortakeretben sütünk két lapot a piskótából. 180 Cº-ra előmelegített sütőben kezdjük a sütést, majd amikor feljön a tészta, akkor a hőt mérsékeljük 150 Cº-ra és készre sütjük a korongokat.

A csokis mignon torta töltelék elkészítése:

  1. A 10 db tojásból a piskótalapoknál leírtak szerint piskótát készítünk, ha van elég nagy tepsink ki lehet egyben is sütni a tésztát, ha nincs nagy magas tepsink, akkor két részletben kell. A kisült piskótát tépkedjük fel darabokra.
  2. A cukrot öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, tedd tedd hozzá a margarint és olvaszd össze a keveréket a tűzhelyen.
  3. A szirupot öntsd rá a piskótára és kezdődhet az ízesítés, ízlés szerint.
  4. Tegyél bele 3-4 evőkanál kakaóport, 3-4 evőkanál pikáns lekvárt, rum aromát, 1-2 csomag vaníliás cukrot, egy csipet fahéjt, mézeskalács fűszert. Ha van egy kis csokid olvaszd meg a mikróba és tedd azt is bele. Alaposan keverd össze, én még a robotgépemmel is át szoktam a masszán menni egy kicsit. Fontos, hogy ahogyan hűl, be tudd állítani a massza állagát, ne legyen se folyós, se száraz.

csoki-mignon-teszta

A csokis mignon torta összeállítása

  1. Kend meg az egyik lapot lekvárral, majd helyezd tortakeretbe.
  2. Pakold rá a masszát és alaposan nyomkodd bele a formába.
  3. A másik lapot is kend meg lekvárral és fordítsd rá a torta tetejére.
  4. Célszerű egy napot, így a hűtőben, vagy a kamrában érlelni a tortát, a tetejére tegyél egy kis súlyt (pl. 2 kg cukrot), hogy tömörödjön a töltelék.
  5. Díszítés előtt kend át az egész tortát lekvárral.

csokis-mignin-lekvarral-atkenve

A csokis mignon torta díszítése

A tortát leöntheted olvasztott étcsokoládéval, vagy egyéb módon is kidíszítheted.

Én egy focirajongónak készítettem a csokis mignon tortát. A kedvenc focicsapat színeihez igazodva készítettem egy kis aranyló mignon mázt, az oldalára és keretnek fondantot használtam.

A mignon máz elkészítése:

  1. A cukrot a vízzel és az ecettel tedd fel főni, forrástól számítva tíz percig kell forrnia.
    cukor-szirup
  2. Miután levetted a tűzről kevergesd folyamatosan, tíz perc után elkezd dermedni a máz, ekkor megszínezheted.
    szinezett.fondant
  3. Vond be vele a süteményt!

A végső simításokat én egy tortaostyával és gyöngyökkel végeztem el. Az eredmény nagyon tetszett az ünnepeltnek, a siker nálad sem fog elmaradni!

csokis-mignon-torta
Itt a mignon történetéről is olvashatsz érdekességeket>>>

Recept értékelése

  • (0 /5)
  • 0 Értékelés

Mignon torta töltelékcsokis mignon torta lekvárral átkenveMignon torta díszítés előttFondán készítéseSzínezett fondánMignon torta focis díszítéssel

Ez még érdekelhet:

Pinterest
Print