Most következzen egy téli, – akár karácsonyi – narancstorta. Süthetjük karácsony estére, hogy a
hagyományos bejgli mellett valami különlegesség is legyen az asztalon, vagy akár szülinapokra,
családi összejövetelekre.
Ez egy csupa narancstorta, ugyanis a tésztájában is, a krémjében is és még a
díszítésen is van narancs. Én most egy kisebb, 18 cm átmérőjű tortaformában sütöttem a narancsos
tésztát, hogy minél magasabb legyen, és több rétegben kenhessem meg narancskrémmel, de ez a
hozzávaló mennyiség 26 cm-es tortaformára is elég, csak alacsonyabb lesz a tortánk. Ha pedig
egy igazán nagy, 12 szeletes tortát szeretnénk, akkor készítsünk dupla tésztát dupla krémmel.
A narancsos tészta elkészítéséhez a következő angol nyelvű receptet használtam.
Narancstorta hozzávalói:
A tésztához:
- 3 tojás
- 160 g liszt
- 85 g porcukor
- 1,5 dl narancslé (ez kb. 4 narancs leve)
- fél dl olaj
- fél tasak sütőpor
- 4 narancs reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília aroma vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja
A krémhez:
- 3,5 dl narancslé
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 evőkanál cukor
A díszítéshez:
- 1-2 narancs vékonyra szeletelve
Narancstorta elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A narancsokat mossuk meg alaposan, reszeljük le a héjukat és csavarjuk ki a levüket.
- A narancslevet öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a lisztet, a tojások sárgáját, a porcukor felét, a sót, narancshéjat, sütőport, olajat, majd keverjük simára az egészet egy kézi habverővel.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá a porcukor másik felével. Majd forgassuk bele óvatosan a tésztába.
- A narancstorta tésztáját töltsük egy sütőpapírral bélelt csatos tortaformába és toljuk a sütőbe 30-40 percre.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Ha nem ragad rá a villára, fogpiszkálóra, kivehetjük.
- Amíg a tészta kihűl készítsük el a krémet. A narancslevet főzzük fel a cukorral és a pudingporral. Ha besűrűsödött, húzzuk félre, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Ha a narancsos piskóta kihűlt, fordítsuk meg, hogy az alsó, sima felület legyen a torta teteje. Ha nagyon felpúposodna a tészta sütés közben, vágjuk le a púpos részt, hogy szép egyenletes legyen a tészta a díszítéshez.
- A narancstorta tésztáját vágjuk három részre. Kenjük meg a rétegeket a narancsos krém felével, majd a maradék krémmel kenjük le a tortát kívülről.
- A vékonyra szeletelt naranccsal díszítsük ki a torta oldalát és tetejét.
Értékeld ezt a receptet
2 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás