narancstorta

Narancstorta

narancstorta

Most következzen egy téli, – akár karácsonyi – narancstorta. Süthetjük karácsony estére, hogy a

hagyományos bejgli mellett valami különlegesség is legyen az asztalon, vagy akár szülinapokra,

családi összejövetelekre.

 

Ez egy csupa narancstorta, ugyanis a tésztájában is, a krémjében is és még a

díszítésen is van narancs. Én most egy kisebb, 18 cm átmérőjű tortaformában sütöttem a narancsos

tésztát, hogy minél magasabb legyen, és több rétegben kenhessem meg narancskrémmel, de ez a

hozzávaló mennyiség 26 cm-es tortaformára is elég, csak alacsonyabb lesz a tortánk. Ha pedig

egy igazán nagy, 12 szeletes tortát szeretnénk, akkor készítsünk dupla tésztát dupla krémmel.

A narancsos tészta elkészítéséhez a következő angol nyelvű receptet használtam.

narancstorta

Narancstorta hozzávalói:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 160 g liszt
  • 85 g porcukor
  • 1,5 dl narancslé (ez kb. 4 narancs leve)
  • fél dl olaj
  • fél tasak sütőpor
  • 4 narancs reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja

A krémhez:

  • 3,5 dl narancslé
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor

A díszítéshez:

  • 1-2 narancs vékonyra szeletelve

Narancstorta elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A narancsokat mossuk meg alaposan, reszeljük le a héjukat és csavarjuk ki a levüket.
  3. A narancslevet öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a lisztet, a tojások sárgáját, a porcukor felét, a sót, narancshéjat, sütőport, olajat, majd keverjük simára az egészet egy kézi habverővel.
  4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a porcukor másik felével. Majd forgassuk bele óvatosan a tésztába.
  5. A narancstorta tésztáját töltsük egy sütőpapírral bélelt csatos tortaformába és toljuk a sütőbe 30-40 percre.
  6. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Ha nem ragad rá a villára, fogpiszkálóra, kivehetjük.
  7. Amíg a tészta kihűl készítsük el a krémet. A narancslevet főzzük fel a cukorral és a pudingporral. Ha besűrűsödött, húzzuk félre, és hagyjuk langyosra hűlni.
  8. Ha a narancsos piskóta kihűlt, fordítsuk meg, hogy az alsó, sima felület legyen a torta teteje. Ha nagyon felpúposodna a tészta sütés közben, vágjuk le a púpos részt, hogy szép egyenletes legyen a tészta a díszítéshez.
  9. A narancstorta tésztáját vágjuk három részre. Kenjük meg a rétegeket a narancsos krém felével, majd a maradék krémmel kenjük le a tortát kívülről.
  10. A vékonyra szeletelt naranccsal díszítsük ki a torta oldalát és tetejét.

Recept értékelése

  • (3.5 /5)
  • 2 Értékelés

narancstortanarancstortanarancstortanarancstorta

About Chef

Ez még érdekelhet: