Palacsinta

Palacsinta

A palacsinta az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb desszertünk. A világon mindenhol készítik, nálunk az egész vékony tészta jellemző, amelyben több a töltelék, mint a tészta, de nem mindenhol van ez így.

Az amerikai palacsinta például jóval vastagabb, de tésztájába sütőpor vagy szódabikarbóna kerül, így a tészta habkönnyű lesz.

Lehet, hogy furcsának találod, mit keres egy tortarecept oldalon a palacsinta receptje, de mivel ez a palacsinta torta alapja, ezért fontosnak tartottam, hogy az alaprecept is fent legyen az oldalon.

Bár a palacsintatészta elkészítése nagyon egyszerű, csak néhány hozzávalóra van szükségünk hozzá, amely otthon szinte mindig megtalálható, lisztre, tojásra, tejre, kevés cukorra, olajra és ásványvízre, mégis sokszor nem sikerül tökéletesre, leragad a tészta, vagy szakad.

Mire figyeljünk palacsinta készítéskor?

 1. A tésztába ne kerüljön sok cukor, mert akkor a palacsinta sütés közben leragad.
 2. Hagyjuk pihenni a palacsintatésztát sütés előtt legalább egy fél órát, de egy éjszakára a hűtőben is hagyhatjuk.
 3. Ha túl híg tésztát kevertünk ki, a tészta sütés közben szakadhat. Ebben az esetben adjunk hozzá egy plusz tojást és egy kevés lisztet.
 4. A tészta kikeveréséhez használjunk kézi habverőt vagy turmixgépet, így a tésztánk biztos, hogy csomómentes lesz. Ha kézi habverővel dolgozunk, a lisztet fokozatosan adagoljuk a palacsintatésztához.
 5. A sütéskor használjunk tapadásmentes serpenyőt, palacsintasütőt. Az első palacsinta sütése előtt kenjük ki a serpenyőt olajjal. Ha a palacsintatésztában van olaj, akkor nem kell minden palacsinta közt olajat használnunk, de ha úgy érezzük a tészta nehezen kezelhető, minden sütés előtt kenjük meg vékonyan olajjal a palacsintasütőt.

Palacsinta elkészítése:

 1. palacsintatészta készítés tojás keveréseA tojásokat a cukorral, a sóval kézi habverővel keverjük habosra.
 2. palacsintatészta készítésAdjuk hozzá a tejet.
 3. palacsintatészta keveréseA lisztet mérjük ki, és 3-4 adagban adjuk a tésztához. Minden adag előtt keverjük a tésztát simára.
 4. palacsintatészta felöntése olajjalAz olajat adjuk a palacsintatésztához.
 5. palacsintatészta felöntése vízzelVégül pedig csurgassuk hozzá a tésztához a buborékos ásványvizet, vagy szódát és az egészet keverjük simára.
 6. Ilyenkor túl hígnak tűnik a tészta, de pihentetés után pont jó állagú lesz. Letakarva tegyük félre a tésztát legalább egy fél órára, de akár a hűtőben hagyhatjuk egy egész éjszakát is.
 7. palacsinta sütéseA serpenyőt, palacsintasütőt melegítsük fel, én egy kb. 20 cm átmérőjű teflon palacsintasütőt használtam, kenjük meg vékonyan olajjal, majd egy merőkanál segítségével terítsük szét a tésztát. Ha 1 dl űrmértékű merőkanalat használunk, a feléig töltsük meg tésztával, ha vékony palacsintákat szeretnénk.
 8. palacsinta megforításaA palacsintát süssük kb. 1 percig, majd ha már elvált a serpenyőtől, könnyen mozgatható, dobjuk fel vagy fordítsuk meg egy lapát segítségével. Ha a széle nem válik el, lazítsuk fel a lapáttal. Majd a palacsinta másik oldalt is süssük fél percig.
 9. Ebből a hozzávaló mennyiségből kb. 20 db palacsinta lesz. Ha dupla adagot sütünk, érdemes két palacsintasütővel egyszerre sütni, mert a sütés elég időigényes folyamat, de megéri!

Hozzávalók

 • 2 db tojás
 • 1 csapott evőkanál kristálycukor
 • 1 csipet só
 • 2,5 dl tej
 • 20 dkg liszt
 • 0,5 dl étolaj
 • 2,5 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
 • fél dl olaj a sütéshez, ha szükséges

Recept értékelése

 • (0 /5)
 • 0 Értékelés

palacsintatészta készítés tojás keverésepalacsintatészta készítéspalacsintatészta keverésepalacsintatészta felöntése olajjalpalacsintatészta felöntése vízzelpalacsinta sütésepalacsinta megforításaPalacsintapalacsintatészta készítés tojás keverésepalacsintatészta készítéspalacsintatészta keverésepalacsintatészta felöntése olajjalpalacsintatészta felöntése vízzelpalacsinta sütésepalacsinta megforításaPalacsinta

About Chef

Ez még érdekelhet: