A dió önmagában is finom, karakteres íze, aromája miatt pompás süteményeket készíthetünk belőle. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes gyakran fogyasztani belőle. Számtalan ínycsiklandó desszert alapanyaga. Remek ízt ad a piskótának az aprósüteményeknek és a krémnek egyaránt.
A diótortát nálunk mindenki imádja. Mondhatni ahány ház, annyiféle diótorta recept létezik. Most egy egyszerűen elkészíthető tejszínes, vaníliás diótorta receptet osztok meg veletek, melyet, ha te is könnyen kipróbálhatsz, a végeredményt garantáltan imádni fogják a vendégeid.
A diótorta receptjében felsorolt hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek.
A diótorta receptje:
Hozzávalók:
Tortalapokhoz:
- 8 tojás,
- 8 evőkanál cukor,
- 8 evőkanál liszt,
- csipet só,
- sütőpor,
- 5 dkg durvára vágott dió.
Töltelékhez:
- 3 dl tej,
- 1 csomag vaníliás pudingpor,
- 10 dkg cukor,
- vaníliás cukor vagy vanília aroma,
- 20 dkg darált dió,
- 5 dl cukrásztejszín.
Díszítéshez:
- 3 dl cukrásztejszín,
- 16 db szép fél dió,
- 10 dkg étcsokoládé bevonó.
A diótorta elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 150°C-ra.
- Tegyük egy kis tepsibe a durvára vágott diót néhány percig tegyük be a sütőbe pörkölődni, ez remek ízt ad neki.
- Amikor a diónk kapott egy kis színt, és érezzük az illatát vegyük ki a sütőből.
- A piskótához a 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a 8 evőkanál cukrot.
- A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet összeforgatjuk.
- A masszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet, sütőport, pici sót úgy, hogy ne törjön össze a hab.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük a diós masszánkat és betesszük sülni 170°C-ra előmelegített sütőbe.
- A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert összeeshet a piskóta. Megvárjuk amíg feljön a tészta és kérget kap, ezután kicsit lejjebb vesszük a hőt és készre sütjük a piskótát.
- Hagyjuk kihűlni a tésztát, majd három egyforma korongra vágjuk.
A töltelék elkészítése:
- Amíg a piskótánk hűl, megfőzhetjük a vaníliás-diós krémet. 2 dl tejet a cukorral felteszünk melegedni, közben a maradék tejjel csomómentesre keverjük a pudingport.
- Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük.
- A pudingot levesszük a tűzről és hozzáadjuk a diót, vaníliát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az 5 dl tejszínt kemény habbá verjük.
- A diós krémet fellazítjuk egy kis tejszínhabbal, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.
A diótorta összeállítása:
- A piskótakorongot megszórjuk a durvára vágott pörkölt dió felével, majd egyenletesen elosztjuk rajta a diós krém felét. A másik lappal is így teszünk.
- A 3 dl tejszínt kemény habbá verjük és bevonjuk vele a tortát. A diótorta oldalát recés habvonalzóval áthúzzuk, vagy beszórjuk darált dióval.
- A maradék tejszínhabbal kidekoráljuk a tortánkat egy díszítőcsővel ellátott habzsák segítségével.
- Az étcsoki bevonót egy kis olajjal hígítva felolvasztjuk, majd a diókat félig az olvasztott csokiba mártjuk és szilikonos papírra fektetjük őket száradni.
- Ha maradt még csokoládénk és kedvünk, akkor a habzsákból különböző formákat rajzolhatunk a papírra, amikkel száradás után tovább díszíthetjük a tortánkat.
Tipp: érdemes tejszínhabbal dekorálni, mert a diós krémben található diódarabkák eltömíthetik a díszítőcsöveket.
Próbáld ki te is ezt a finom diótorta receptet!
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás