Tejszínes vaníliás diótorta

Tejszínes vaníliás diótorta

A dió önmagában is finom, karakteres íze, aromája miatt pompás süteményeket készíthetünk belőle. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes gyakran fogyasztani belőle. Számtalan ínycsiklandó desszert alapanyaga. Remek ízt ad a piskótának az aprósüteményeknek és a krémnek egyaránt.

A diótortát nálunk mindenki imádja. Mondhatni ahány ház, annyiféle diótorta recept létezik. Most egy egyszerűen elkészíthető tejszínes, vaníliás diótorta receptet osztok meg veletek, melyet, ha te is könnyen kipróbálhatsz, a végeredményt garantáltan imádni fogják a vendégeid.

A diótorta receptjében felsorolt hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek.

 

A diótorta receptje:

Hozzávalók:

Tortalapokhoz:

  • 8 tojás,
  • 8 evőkanál cukor,
  • 8 evőkanál liszt,
  • csipet só,
  • sütőpor,
  • 5 dkg durvára vágott dió.

Töltelékhez:

  • 3 dl tej,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor,
  • 10 dkg cukor,
  • vaníliás cukor vagy vanília aroma,
  • 20 dkg darált dió,
  • 5 dl cukrásztejszín.

Díszítéshez:

A diótorta elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 150°C-ra.
  2. Tegyük egy kis tepsibe a durvára vágott diót néhány percig tegyük be a sütőbe pörkölődni, ez remek ízt ad neki.
  3. Amikor a diónk kapott egy kis színt, és érezzük az illatát vegyük ki a sütőből.
  4. A piskótához a 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a 8 evőkanál cukrot.
  5. A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet összeforgatjuk.
  6. A masszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet, sütőport, pici sót úgy, hogy ne törjön össze a hab.
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük a diós masszánkat és betesszük sülni 170°C-ra előmelegített sütőbe.
  8. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert összeeshet a piskóta. Megvárjuk amíg feljön a tészta és kérget kap, ezután kicsit lejjebb vesszük a hőt és készre sütjük a piskótát.
  9. Hagyjuk kihűlni a tésztát, majd három egyforma korongra vágjuk.

A töltelék elkészítése:

  1. Amíg a piskótánk hűl, megfőzhetjük a vaníliás-diós krémet. 2 dl tejet a cukorral felteszünk melegedni, közben a maradék tejjel csomómentesre keverjük a pudingport.
  2. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük.
  3. A pudingot levesszük a tűzről és hozzáadjuk a diót, vaníliát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Az 5 dl tejszínt kemény habbá verjük.
  5. A diós krémet fellazítjuk egy kis tejszínhabbal, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.

A diótorta összeállítása:

  1. A piskótakorongot megszórjuk a durvára vágott pörkölt dió felével, majd egyenletesen elosztjuk rajta a diós krém felét. A másik lappal is így teszünk.
  2. A 3 dl tejszínt kemény habbá verjük és bevonjuk vele a tortát. A diótorta oldalát recés habvonalzóval áthúzzuk, vagy beszórjuk darált dióval.
  3. A maradék tejszínhabbal kidekoráljuk a tortánkat egy díszítőcsővel ellátott habzsák segítségével.
  4. Az étcsoki bevonót egy kis olajjal hígítva felolvasztjuk, majd a diókat félig az olvasztott csokiba mártjuk és szilikonos papírra fektetjük őket száradni.
  5. Ha maradt még csokoládénk és kedvünk, akkor a habzsákból különböző formákat rajzolhatunk a papírra, amikkel száradás után tovább díszíthetjük a tortánkat.

Tipp: érdemes tejszínhabbal dekorálni, mert a diós krémben található diódarabkák eltömíthetik a díszítőcsöveket.

Próbáld ki te is ezt a finom diótorta receptet!

Itt egy angol nyelvű diótorta receptet találsz>>

Recept értékelése

  • (0 /5)
  • 0 Értékelés

0 0 0 0