Somlói revolúció – Az Ország tortája 2014

Az ország tortája 2014 – Somlói revolúció

Mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett,

ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta.

A készítő:

Damiczki Gyula Balázs, a Damniczki Cukrászda cukrásza alkotta meg a 2014-es ország tortáját.

a készítő

 

2013-ban az év fagylaltja díjat is elnyerték egy vörösboros málna fagylalttal.

 

Recept:

Hozzávalók:

A grillázstészta:

  • 60 g tojássárgája
  • 140 g tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • 20 g liszt
  • 35 g dió
  • 80 g dió grillázs

A narancszselé:

  • 140 g narancslé
  • 70 g cukor
  • 5 g zselatin
  • 5 g pektin
  • reszelt narancshéj

A fehércsokoládé mousse:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 90 g tejszín
  • 50 g tojássárgája
  • 5 g zselatin
  • 15 g víz
  • 2 g vanília aroma
  • 320 g tejszín (habbá verve)

Az étcsokoládé mousse:

  • 70 g tejszín
  • 80 g étcsokoládé
  • 50 g tojássárgája
  • 250 g tejszín (habbá verve)
  • 50 g rum

A ganache:

  • 45 g tej
  • 80 g étcsokoládé
  • 8 g glükóz
  • 20 g vaj

Elkészítés menete:

  1. Először a grillázstésztát készítjük el. A tojássárgáját verjük a cukorral habosra, majd hozzáadjuk az előzőleg elkészített grillázst és a lisztet, és alaposan összekeverjük, ezután a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük. Tortaformába öntjük és megszórjuk durvára tört dióval a masszát, ezután 160 fokra előmelegített sütőben süssük a tésztát 25-30 percig. Ha vízgőzt tudunk létrehozni a sütőben az a legjobb, tegyünk egy tepsibe vizet és tegyük a torta alá.
  2. Ezután elkészítjük az étcsokoládés mousset! A tojássárgáját habosra keverjük, a tejszínt megmelegítjük, majd lassan hozzákeverjük a tojáshoz. Az étcsokoládét felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tojásos tejszínhez. Kihűtjük és hozzákeverjük a rumot és óvatosan összekeverjük a tejszínhabbal, úgy hogy egynemű masszát kapjunk. Ezt rákenjük a kihűlt tésztára.
  3. A narancszseléhez a cukrot összekeverjük a pektinnel és a zselatinnal, majd a reszelt narancshéjat is belekeverjük. A narancsléhez adjuk hozzá a zselatinos-pektines keveréket, majd forraljuk fel.
  4. Ezután hűtsük le, és öntsük a kidermesztett étcsokis mousse-ra!
  5. Következő lépésként jöhet a fehércsokoládés mousse. A tojássárgáját habosra keverjük. A tejszínhez hozzáadjuk a feláztatott zselatint, majd felmelegítjük a keveréket. Ha felmelegedett, de még nem forr, adjuk hozzá a tojássárgáját.
  6. A fehércsokit melegítsd 36 fokosra, majd keverd a tojássárgájás tejszínhez, aztán 27 fokra hűtve add a felvert tejszínhabhoz. Ezt kenjük a teljesen megdermedt zselére.
  7. A ganachehoz a tejet a glükózzal és a vajjal felmelegítjük majd belekeverjük az olvasztott étcsokoládét.
  8. A kidermesztett fehércsokoládés mossusera öntsük az elkészült ganachet.
  9. A tortát ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, csokiforgáccsal.

 

Nézd meg hogyan készül>>

Wikipedia

Még nem érkezett hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

14 0 0 0