Dobostorta

Dobos torta recept

A dobostorta készítése első olvasatra bonyolultnak tűnhet, de egy lelkes, némi sütési rutinnal rendelkező háziasszonynak nem okozhat gondot.

Az eredetihez leginkább hasonló, könnyen beszerezhető alapanyagokból készült receptet osztok meg veled.

Dobos torta recept:

Hozzávalók:

(Egy 26 cm átmérőjű, 16 szeletes tortához)

Dobos torta tésztához:

  • 12 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj

Dobos torta krémhez:

  • 6 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 40 dkg vaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 30 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé

Dobos torta tetőhöz:

  • 15-20 dkg átszitált porcukor
  • kevés vaj, vagy olaj

A dobostorta elkészítésének fázisai:

  • tészta készítés,
  • a dobostorta krém
  • és a dobostető elkészítése

A dobostorta tésztája egy vajas piskóta, melynek készítése hasonlít a hagyományos piskótáéhoz, a különbség pusztán annyi, hogy a végén olvasztott vajat is teszünk bele.

A  dobostorta elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük, amikor a tojáshab már állóképes hozzáadjuk a cukrot.
  2. A tojássárgákat egy kézi habverő segítségével kicsit kihabosítjuk, majd a habhoz adagoljuk, óvatosan összeforgatjuk, hozzáadjuk az átszitált lisztet és legvégül az olvasztott vajat is.
  3. Egy 26 cm-es kerek tortaforma aljára a méretének megfelelő nagyságú kört vágunk a szilikonos sütőpapírból, így biztosak lehetünk benne, hogy  nem ragad rá a tésztánk a forma aljára.
  4. Egyesével sütünk ki 6 db vékony lapot és a legszebbet félrerakjuk a tortánk tetejére.

A dobostorta krémje egy igazán különleges krém. Az eredeti receptben kakaóvajat, kakaómasszát használtak, de jó minőségű csokoládéval, vajjal ezeket az alapanyagokat könnyen helyettesíthetjük.

A dobos krém elkészítése:

  1. A vajat kihabosítjuk a vaníliás cukorral és félretesszük.
  2. Folyamatos kevergetés mellett a 6 egész tojást a porcukorralcsípősre” melegítjük gyenge tűzláng fölött. Ez azt jelenti, hogy a keverék max. 85 fokos lehet, ezt az ujjunkkal tudjuk ellenőrizni, amikor az ujjunk hegye már túl melegnek, csípősnek érzi a tojásos keveréket, akkor kész is van.
  3. A masszát átszűrjük egy keverőtálba és kihűlésig habbá verjük.
  4. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk.
  5. A kihabosított vajhoz apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és az olvasztott csokoládét, majd megkapjuk a fényes, csokoládés krémünket.

A dobostorta összeállítása:

A krém 1/4 részét félretesszük a torta oldalának bevonásához és díszítéshez, a maradékot 5 kb. egyforma részre osztjuk.

Az öt lapot megkenjük a krémmel.

Végül elkészítjük a koronát a tortánkra, a doboscukrot. Szükségünk lesz hozzá átszitált porcukorra, némi étolajra, vagy vajra, kenőkésre, széles, hosszú pengéjű késre.

A porcukrot aranysárga színűre karamellizáljuk, majd a hatodik lapunkra öntjük. A kenőkéssel elkenjük a karamellt, majd a késsel bejelöljük a szeleteket. Érdemes minden jelölés, szelés előtt zsiradékkal bekenni a kés pengéjét.

Tipp: A tálalást nagyon megkönnyíti és a tányérokon is jobban fog mutatni a tortaszelet, ha teljesen elvágjuk a karamellel bevont tortalapot. Igyekezzünk 16 egyforma  nagyságú szeletet vágni belőle.

Dobos torta legyező díszítéssel

Az elkészült tetőt a betöltött tortánkra helyezzük. A maradék krémmel bevonjuk a dobostortánk oldalát, végül a maradék krémet habzsákba töltjük és krémrózsákkal díszítjük a dobostorta tetejét.

Próbáld ki te is ezt a remek tortát! Nem olyan egyszerű, de megéri a fáradságot.

Recept értékelése

  • (4.4 /5)
  • 5 Értékelés

About Chef

Ez még érdekelhet: