Az Eszterházy torta fantasztikus ízének kevesen tudnak ellenállni. Készítsd el te is otthon ezt az isteni Eszterházy torta receptet.
Az eredeti Eszterházy torta recept szerint a tészta nem tartalmaz sem tojássárgáját, sem lisztet. Tehát a tészta tulajdonképpen egy diós habcsók, amiből 5 vékony lapot kell sütni. Az én receptemmel kicsit csalunk a hozzávalókkal, de a végeredmény isteni finom lesz.
A torta tetejét az egyedi Eszterházy mintával fogjuk dekorálni.
Nem ez a legegyszerűbben elkészíthető Eszterházy-torta recept, számos változatot olvashatsz a neten, de a végeredmény garantáltan isteni lesz!
Eszterházy torta recept
(26 cm átmérőjű tortaformához)
Eszterházy torta recept – hozzávalók
Tortalapokhoz:
- 13 tojásfehérje
- 40 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 40 dkg dió
- 1/2 cs. sütőpor
- csipet só
Krémhez:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 20 dkg darált dió
- 5 dl cukrásztejszín
Díszítéshez:
- 15-20 dkg fond (olyan, amilyet a minyon készítéshez használunk)
- 10 dkg étcsokoládé bevonó
- 2 dl cukrásztejszín
- 16 db szép fél dió
- tű vagy fogpiszkáló
Esterházy torta recept – A torta elkészítése:
5 vékony lapot fogunk sütni, a legszebbet félrerakjuk majd, ez lesz a torta teteje.
- Melegítsük elő a sütőt 150 ºC-ra.
- A 13 tojásfehérjéjét kemény habbá verjük és hozzáadagoljuk a cukrot.
- A lisztet, darált diót, sót és sütőport egy tálban összekeverjük, majd a habba forgatjuk.
- Szilikonos sütőpapírra – a tortaforma alját sablonnak használva – rajzolunk 5 karikát és erre kenjük fel a körvonalig vékonyan a tésztát.
- A sütőpapírt egy tepsibe téve az öt lapot egyenként megsütjük (vigyázat, nagyon gyorsan sülnek).
- A tésztát leszedjük a papírról és kiszúrjuk a tortakarikánkkal a korongokat, hogy biztosan egyformák legyenek a lapok.
A diós krém elkészítése:
- 2 dl tejet a cukorral felforraljuk, közben a maradék tejjel csomómentesre keverjük a vaníliás pudingport.
- Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük.
- A pudingot levesszük a tűzről és hozzáadjuk a darált diót, vaníliát, majd hagyjuk a krémet teljesen kihűlni.
- A cukrásztejszínt kemény habbá verjük.
- A diós krémet fellazítjuk egy kis tejszínhabbal, majd hozzáforgatjuk az összes tejszínhabot.
Az Eszterházy torta összeállítása:
- A diós tortalapokat vékonyan krémmel rétegezzük.
- Az ötödik lapra a felhelyezés előtt elkészítjük az Eszterházy mintát:
- A csokit gőz fölött felolvasztjuk és habzsákba tesszük
- A fondot lassú tűzön melegítjük egészen addig, amíg folyóssá nem válik az állaga.
- Fontos, hogy az olvasztott csoki kéznél legyen, mert gyorsan kell dolgoznunk
- A felolvasztott fondot a tűzről levéve azonnal a tortalapra öntjük és spatula segítségével egyenletesen elsimítjuk
- A habzsák segítségével azonnal elkészítjük a díszítést az előzőleg felvitt mázra.
- függőleges csíkokat húzunk egymástól kb 2-3 cm távolságra
- vagy csigavonalat rajzolunk a torta közepétől indulva
- A mintánk, akkor lesz szép, ha a fond még nem szilárdult meg és már húzzuk is a csokoládé mintát, mert így szépen össze tud folyni a kétféle máz.
- Miután megvan a csokivonal, a tű segítségével irányváltoztatással ellentétesen csíkokat húzunk a csokoládéba. Így alakul ki az Eszterházy minta.
- a megszáradt tetőt, a betöltött tortára helyezzük.
- 2 dl tejszínt kemény habbá verjük és bevonjuk vele a torta oldalát
- az Eszterházy tortánk tetejére tehetünk tejszínhab tuffokat, díszíthetjük dióval és csokoládé díszekkel.
Tipp: a megmaradt tojássárgájákat lefagyaszthatod és később felhasználhatod pl. Sacher torta vagy csörögefánk készítéséhez.
Tipp: az Eszterházy díszítést nemcsak ennél a tortánál használhatod, díszítheted vele például a soklapos sütemények tetejét is.
Az Eszterházy torta krémjét kétféleképpen szokták elkészíteni, vajas vagy tejszínes változatban. A mi krémünk egy főzött vaníliás-diós alapból és tejszínhabból készül majd.
A vajas változatra itt találsz egy jó Eszterházy torta receptet>>
Értékeld ezt a receptet
6 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás