Eszterházy torta recept

Eszterházy torta recept

Az Eszterházy torta fantasztikus ízének kevesen tudnak ellenállni. Készítsd el te is otthon ezt az isteni Eszterházy torta receptet.

Az eredeti Eszterházy torta recept szerint a tészta nem tartalmaz sem tojássárgáját, sem lisztet. Tehát a tészta tulajdonképpen egy diós habcsók, amiből 5 vékony lapot kell sütni. Az én receptemmel kicsit csalunk a hozzávalókkal, de a végeredmény isteni finom lesz.

 

A torta tetejét az egyedi Eszterházy mintával fogjuk dekorálni.

Nem ez a legegyszerűbben elkészíthető Eszterházy-torta recept, számos változatot olvashatsz a neten, de a végeredmény garantáltan isteni lesz!

 

Eszterházy torta recept

(26 cm átmérőjű tortaformához)

Eszterházy torta recept – hozzávalók

Tortalapokhoz:

  • 13 tojásfehérje
  • 40 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 40 dkg dió
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipet só

Krémhez:

Díszítéshez:

  • 15-20 dkg fond (olyan, amilyet a minyon készítéshez használunk)
  • 10 dkg étcsokoládé bevonó
  • 2 dl cukrásztejszín
  • 16 db szép fél dió
  • tű vagy fogpiszkáló
No widget found with that id

Esterházy torta recept – A torta elkészítése:

5 vékony lapot fogunk sütni, a legszebbet félrerakjuk majd, ez lesz a torta teteje.

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 ºC-ra.
  2. A 13 tojásfehérjéjét kemény habbá verjük és hozzáadagoljuk a cukrot.
  3. A lisztet, darált diót, sót és sütőport egy tálban összekeverjük, majd a habba forgatjuk.
  4. Szilikonos sütőpapírra – a tortaforma alját sablonnak használva – rajzolunk 5 karikát és erre kenjük fel a körvonalig vékonyan a tésztát.
  5. A sütőpapírt egy tepsibe téve az öt lapot egyenként megsütjük (vigyázat, nagyon gyorsan sülnek).
  6. A tésztát leszedjük a papírról és kiszúrjuk a tortakarikánkkal a korongokat, hogy biztosan egyformák legyenek a lapok.

A diós krém elkészítése:

  1. 2 dl tejet a cukorral felforraljuk, közben a maradék tejjel csomómentesre keverjük a vaníliás pudingport.
  2. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük.
  3. A pudingot levesszük a tűzről és hozzáadjuk a darált diót, vaníliát, majd hagyjuk a krémet teljesen kihűlni.
  4. A cukrásztejszínt kemény habbá verjük.
  5. diós krémet fellazítjuk egy kis tejszínhabbal, majd hozzáforgatjuk az összes tejszínhabot.

Az Eszterházy torta összeállítása:

  1. A diós tortalapokat vékonyan krémmel rétegezzük.
  2. Az ötödik lapra a felhelyezés előtt elkészítjük az Eszterházy mintát:
  • A csokit gőz fölött felolvasztjuk és habzsákba tesszük
  • fondot lassú tűzön melegítjük egészen addig, amíg folyóssá nem válik az állaga.
  • Fontos, hogy az olvasztott csoki kéznél legyen, mert gyorsan kell dolgoznunk
  • A felolvasztott fondot a tűzről levéve azonnal a tortalapra öntjük és spatula segítségével egyenletesen elsimítjuk
  • habzsák segítségével azonnal elkészítjük a díszítést az előzőleg felvitt mázra.
    • függőleges csíkokat húzunk egymástól kb 2-3 cm távolságra
    • vagy csigavonalat rajzolunk a torta közepétől indulva  ​
  • A mintánk, akkor lesz szép, ha a fond még nem szilárdult meg és már húzzuk is a csokoládé mintát, mert így szépen össze tud folyni a kétféle máz.
  • Miután megvan a csokivonal, a tű segítségével irányváltoztatással ellentétesen csíkokat húzunk a csokoládéba. Így alakul ki az Eszterházy minta.

Segédlet az Eszterházy mintához. Barnával jelöltem a csokizást, és piros nyilakkal, hogy merre kell húzni a mintát. Nem a legszebb ábra, de talán így könnyebben érthető.

 

  • a megszáradt tetőt, a betöltött tortára helyezzük.
  • 2 dl tejszínt kemény habbá verjük és bevonjuk vele a torta oldalát
  • az Eszterházy tortánk tetejére tehetünk tejszínhab tuffokat, díszíthetjük dióval és csokoládé díszekkel.

Eszterházy torta díszítése
Tipp: a megmaradt tojássárgájákat lefagyaszthatod és később felhasználhatod pl. Sacher torta vagy csörögefánk készítéséhez.

Tipp: az Eszterházy díszítést nemcsak ennél a tortánál használhatod, díszítheted vele például a soklapos sütemények tetejét is.

Az Eszterházy torta krémjét kétféleképpen szokták elkészíteni, vajas vagy tejszínes változatban. A mi krémünk egy főzött vaníliás-diós alapból és tejszínhabból készül majd.

A vajas változatra itt találsz egy jó Eszterházy torta receptet>>

Recept értékelése

  • (3.9 /5)
  • 6 Értékelés

About Chef

Ez még érdekelhet: