Ez a habos citromtorta egy igazi nyári édesség. Linzertészta, savanykás citromos krém a tetejére pedig tojásfehérjéből és cukorból készült hab kerül, amit sütőben megszárítunk.
Ha tehetjük, használjunk a habos citromtorta krémjéhez biocitromot, mert a héja is belekerül a tortába.
A tortához egy 26 cm-es kapcsos tortaformát használtam, de használhatunk fém, vagy kerámia piteformát is, mert piteként is megállja a helyét.
A krémhez, a citromok mellé jobb ha használunk egy kevés narancslevet is. Bár az eredeti francia receptben a krém csak a 4 db citrom levéből áll, szerintem úgy a krém túlságosan savanyú lesz, így két citrom levét helyettesítettem 1 dl frissen facsart narancslével.
Habos citromtorta recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 70 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 2-3 ek víz
- 1 csipet só
A krémhez:
- 2 db biocitrom héja és leve
- 1 dl narancslé
- 3 tojás
- 125 g cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A habhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- fél teáskanál sütőpor
A habos citromtorta elkészítése:
- A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a csipet sót.
- A tojások sárgáját keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a vizet.
- A lisztes keverékhez adjuk hozzá a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, nem kell sokáig gyúrni, ha összeállt, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe fél, 1 órára.
- Egy piteformát, tortaformát vajazzunk ki, majd nyomkodjuk szét benne a tésztát, úgy, hogy a forma peremére is jusson, 3-4 cm magasan.
- A tésztát szurkáljuk meg villával, fedjük le sütőpapírral és öntsünk rá babot, lencsét, én most lisztet használtam, hogy ne emelkedjen meg a sütőben. Süssük 180 ºC-os előmelegített sütőben, 20-25 percig, míg a pereme kicsit meg nem barnul.
- A citromok héját vékonyan, apró lyukú reszelővel reszeljük le, nyomjuk ki a levüket, majd öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a narancslét, cukrot és keményítőt, keverjük simára. Használjunk kézi habverőt, majd tegyük fel a tűzhelyre melegíteni. Nem kell felforralni, csak addig melegítsük, míg gőzölögni nem kezd.
- A 3 egész tojást verjük fel villával. A meleg citromos levet vékony sugárban csurgassuk a tojásokhoz, úgy hogy közben folyamatosan keverjük a tojásokat. Majd a tojásos-citromos keveréket öntsük vissza a lábosba és közepes lángon melegítsük, közben folyamatosan keverjük habverővel. Ha puding állagúra sűrűsödött, húzzuk félre.
- Várjuk meg míg a tészta és a krém is kihűl, majd állítsuk össze a tortát. A citromos krémet simítsuk a tészta tetejére.
- A tojások fehérjét verjük lágy habbá a sóval, majd két adagban adjuk hozzá a porcukrot, sütőport és kb. 5 percig verjük robotgéppel, míg kemény és fényes nem lesz.
- A habot oszlassuk el a citromtorta tetején és habverővel nyomjunk bele mintákat. 130 ºC-os sütőben szárítsuk a tojáshabot 40 percig.
Forrás: http://www.marmiton.org/recettes/recette_the-tarte-au-citron-meringuee_22082.aspx
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás