habos citromtorta tálalva

Habos citromtorta

Ez a habos citromtorta egy igazi nyári édesség. Linzertészta, savanykás citromos krém a tetejére pedig tojásfehérjéből és cukorból készült hab kerül, amit sütőben megszárítunk.

Ha tehetjük, használjunk a habos citromtorta krémjéhez biocitromot, mert a héja is belekerül a tortába.

A tortához egy 26 cm-es kapcsos tortaformát használtam, de használhatunk fém, vagy kerámia piteformát is, mert piteként is megállja a helyét.

A krémhez, a citromok mellé jobb ha használunk egy kevés narancslevet is. Bár az eredeti francia receptben a krém csak a 4 db citrom levéből áll, szerintem úgy a krém túlságosan savanyú lesz, így két citrom levét helyettesítettem 1 dl frissen facsart narancslével.

Habos citromtorta recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 ek víz
  • 1 csipet só

A krémhez:

A habhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • fél teáskanál sütőpor
No widget found with that id

A habos citromtorta elkészítése:

  1. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a csipet sót.citromtorta tésztája
  2. A tojások sárgáját keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a vizet.citromtorta5
  3. A lisztes keverékhez adjuk hozzá a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, nem kell sokáig gyúrni, ha összeállt, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe fél, 1 órára.citromtorta tésztája
  4. Egy piteformát, tortaformát vajazzunk ki, majd nyomkodjuk szét benne a tésztát, úgy, hogy a forma peremére is jusson, 3-4 cm magasan.citromtorta tésztája elősütés
  5. A tésztát szurkáljuk meg villával, fedjük le sütőpapírral és öntsünk rá babot, lencsét, én most lisztet használtam, hogy ne emelkedjen meg a sütőben. Süssük 180 ºC-os előmelegített sütőben, 20-25 percig, míg a pereme kicsit meg nem barnul.megsült a citromtorta tésztája
  6. A citromok héját vékonyan, apró lyukú reszelővel reszeljük le, nyomjuk ki a levüket, majd öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a narancslét, cukrot és keményítőt, keverjük simára. Használjunk kézi habverőt, majd tegyük fel a tűzhelyre melegíteni. Nem kell felforralni, csak addig melegítsük, míg gőzölögni nem kezd.citromtorta krémje
  7. A 3 egész tojást verjük fel villával. A meleg citromos levet vékony sugárban csurgassuk a tojásokhoz, úgy hogy közben folyamatosan keverjük a tojásokat. Majd a tojásos-citromos keveréket öntsük vissza a lábosba és közepes lángon melegítsük, közben folyamatosan keverjük habverővel. Ha puding állagúra sűrűsödött, húzzuk félre.citromtorta krémje sűrűsödik
  8. Várjuk meg míg a tészta és a krém is kihűl, majd állítsuk össze a tortát. A citromos krémet simítsuk a tészta tetejére.a citromkrémet az elősütött tésztára kenjük
  9. A tojások fehérjét verjük lágy habbá a sóval, majd két adagban adjuk hozzá a porcukrot, sütőport és kb. 5 percig verjük robotgéppel, míg kemény és fényes nem lesz.A citromtorta tetejére halmozzuk a tojáshabot
  10. A habot oszlassuk el a citromtorta tetején és habverővel nyomjunk bele mintákat. 130 ºC-os sütőben szárítsuk a tojáshabot 40 percig.kisült habos citromtorta

Forrás: http://www.marmiton.org/recettes/recette_the-tarte-au-citron-meringuee_22082.aspx

Recept értékelése

  • (0 /5)
  • 0 Értékelés

citromtorta tésztájacitromtorta tésztájacitromtorta tésztája elősütésmegsült a citromtorta tésztájacitromtorta krémjecitromtorta krémje sűrűsödika citromkrémet az elősütött tésztára kenjükA citromtorta tetejére halmozzuk a tojáshabotkisült habos citromtortahabos citromtorta tálalvacitromtorta tésztájacitromtorta tésztájacitromtorta tésztája elősütésmegsült a citromtorta tésztájacitromtorta krémjecitromtorta krémje sűrűsödika citromkrémet az elősütött tésztára kenjükA citromtorta tetejére halmozzuk a tojáshabotkisült habos citromtortahabos citromtorta tálalva

About Chef

Ez még érdekelhet: