Miért éppen madártej torta?
Nagy kedvencetek a családban a madártej?
Szeretnéd egy kicsit másképpen az asztalra tenni ezt a vaníliás, habos desszeretet, mint ahogyan megszoktátok?
Ezt a vendégvárónak sem utolsó madártej tortát könnyen elkészítheted, és egy kis díszítéssel pillanatok alatt alkalmivá varázsolhatod.
A madártej tortának is a legfontosabb alapanyaga a jó minőségű, friss tojás. Az elkészítéséhez szükség van még tejre, cukorra és vaníliára.
Ha torta formájában szeretnéd megörvendeztetni a családot a madártej fenséges ízével, akkor sütnöd kell egy könnyű piskótát is.
Szerezz be egy kis dekorcukrot és már készülhet is a finom madártej torta.
A madártej torta elkészítésének egyik „nem szeretem” művelete a gőz fölötti tojásfehérjehab verés. A madártej torta receptjéből megtudhatod, hogyan tudod könnyebben elkészíteni a habhalmokat a tortára.
Recept az egyszerűen elkészíthető 16 szeletes madártej tortához:
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- csipet sütőpor és só
Hozzávalók a sárga krémhez:
- 4 tojássárgája
- 5 dl tej
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 15 dkg cukor
- vanília aroma
Hozzávalók a tojáshabhoz:
- 4 tojásfehérje
- 24 dkg cukor, víz amennyi ellepi
A díszítéshez szórócukorka.
No widget found with that idA madártej torta elkészítése:
A piskóta elkészítése:
- A piskótát a hagyományos módon készítsd el. A tojásfehérjéket a csipet sóval verd kemény habbá, add hozzá a cukrokat.
- A tojássárgájákat habodítsd ki és adj hozzá egy kis tojásfehérjehabot.
- Határozott mozdulatokkal keverd bele a sütőporral elkevert lisztet.
- Végül forgasd bele a masszába a maradék habot.
- A sütőt melegítsd elő 180 C°-ra, majd tedd be sülni a tésztát.
- Amikor a piskóta szépen feljött, mérsékeld a hőt 150 C°-ra és süsd készre. Hagyd kihűlni a piskótakorongot.
A sárga krém elkészítése:
- A tojássárgájákat a vaníliás pudingporral és egy kis tejjel alaposan keverd el egy habverővel. Szűrd át a keveréket, hogy ne maradjon benne tojásdarab.
- A cukrot a maradék tejjel tedd fel főni.
- Amikor a tej felforrt, öntsd hozzá a tojásos keveréket és sűrítsd be a krémet.
- Vedd le a tűzről és ízesítsd vanília aromával.
- Hűtsd ki a krémet.
A tojásfehérjehab elkészítése:
- Ha szeretnéd megúszni a gőz feletti habverést, akkor van egy remek hírem, elkészítheted sokkal barátibb módon is az állóképes tojásfehérjehabot.
- A cukorra önts annyi vizet, hogy ellepje és kezd el főzni, forrald 2-3 percig a szirupot.
- Amíg a szirup készül, kezd el a robotgéppel verni a tojásfehérjéket.
- Amikor a szirup kész és a habod is kemény, öntsd a szirupot a habba és kihűlésig dolgoztasd a robotgépet.
- Egy olyan tojásfehérjehabot fogsz kapni, amit bátran a fejed felé tehetsz, mert nem fog egykönnyen elválni a táltól. Ezzel a módszerrel a tojásfehérjehab bátran fogyasztható és alaktartó lesz.
A madártej torta összeállítása:
- Egy kapcsos tortaformát bélelj ki a piskótával.
- A piskótára kend rá a sárgakrémet, tedd be a hűtőbe dermedni kicsit.
- Vedd le a tortaformát a krémes tésztáról.
- Díszítőcsővel felszerelt habzsákból készíts tojásfehérje halmokat a krém tetejére.
- Végül szórd meg egy kis dekorcukorral a hab tetejét és már tálalhatod is a madártej tortát.
Tipp: ha van szakácsfáklyád, ne félj használni. Isteni lesz a tojásfehérjehab, ha kicsit megkaramellizálódik.
Nézz meg egy igazán különleges madártej tortát ezen az az angol nyelvű linken>>
Értékeld ezt a receptet
2 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás