Ha nagyobb tortát szeretnénk, akkor süssünk mascarponés gyümölcstortát!
Ez több lapból álló ínycsiklandó torta, nagyobb vendégsereg is jóllakik belőle.
A mascarpone zsíros telt íze remekül illik a bogyós gyümölcsökhöz.
Mascarponés gyümölcstorta recept:
Hozzávalók a tésztához:
(26 cm átmérőjű tortaformához):
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- csipet só
- sütőpor
Hozzávalók a gyümölcsös-mascarponés krémhez :
- 25 dkg mascarpone
- 8 dl cukrásztejszín
- kb. 25 dkg gyümölcs
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a gyümölcstorta tetejére:
- gyümölcs
- csokoládé forgács
A mascarponés gyümölcstorta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.
- A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk, azaz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd óvatosan a habba forgatjuk.
- A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral és óvatos, határozott mozdulatokkal eloszlatjuk a tojáshabban.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és az előmelegített sütőbe tesszük.
- Mivel ez vastagabb tészta, amikor feljött a piskóta vegyük le a hőfokot 150 ºC-ra és süssük készre a piskótát (kb. 40-45 perc alatt).
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült -e.
- Miután kihűlt a tészta, vágjuk fel 2 vagy három korongra.
Mascarponés krém elkészítése:
- A tejszínt kemény habbá verjük.
- A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd a mascarponés krémet fellazítjuk a tejszínhabbal.
- Félrerakunk 2-3 dl-nyi tejszínt a díszítéshez.
- Belekeverjük a krémbe a gyümölcsöt, ha darabosra szeretnénk hagyni, akkor csak forgassuk össze a krémet. A gyümölcsöt részben vagy egészben leturmixolt formában is belekeverhetjük a krémbe.
A mascarponés gyümölcstorta összeállítása:
- A kapcsos tortaformánk aljára tegyük az egyik piskóta korongot, majd tegyünk rá a krémből, rétegezzük egymásra a lapokat és a krémet. A torta tetejére kevés krémet tegyünk.
- Rakjuk ki gyümölccsel a torta tetejét.
- Tegyük pár órára a hűtőbe a tortát, majd szedjük le róla a kapcsos formát. A maradék tejszínnel díszítsük ki a torta oldalát és tetejét, majd szórjuk meg az oldalát csokoládé forgáccsal
Tipp:
- Célszerű kapcsos tortaformában betölteni a tortát, mert akkor nem fog szétfolyni a zselé, a végeredmény pedig mutatósabb lesz. Miután kidermedt a tortánk, a félretett krémmel bevonjuk az oldalát és kidíszítjük a tortát.
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás