A csokis mignon az egyik kedvenc a süti palettán, nem véletlen, hogy a mignon tortát is sokan szeretik. Népszerűsége abban rejlik, hogy:
- Nem krémes,
- könnyen szállítható,
- sokáig eláll
- és formatortákhoz is tökéletes alap.
A mignon tortában az íz gazdag, tömör állagú töltelékkel megtöltött piskóta lapoknak egy finom lekvár adja meg a pikantériáját.
A cukrászműhelyekben a csokis mignon a (majdnem) mindent bele elven készül el, maradék sütiszélek, összetört sütilapok, lekvár, aroma stb. kerül bele. De ne gondold, hogy te nem tudsz otthon egy igazán finom csokis mignon tortát készíteni.
A csokis mignon egyszerű, két vékony piskótalapból és a közte lévő töltelékből áll, amit bevonunk étcsokoládéval, vagy fondanttal.
Ha formatortát szeretnél készíteni, akkor nyugodtan válaszd a mignon tortát, mert kézzel könnyen formázhatod, alakíthatod a tölteléket az elképzeléseid szerint.
A csokis mignon az a torta, amit 1-2 nappal a tálalás előtt érdemes elkészítened, hogy az ízek jól összeérjenek.
Most egy csokis mignon torta készítését mutatom be, aminek a tetejét fondánnal vontam be, majd tortaostyával díszítettem.
Ha az egyszerű megoldásokat szereted, nyugodtan öntsd le csokival. Úgy is isteni lesz a végeredmény.
No widget found with that idA mignon torta receptje:
A hozávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek
Hozzávalók a piskótalapokhoz:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- egy csipet só
- sütőpor
- lekvár a piskótalapok megkenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 tojásból piskóta (10 tojás, 10 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, sütőpor, csipet só)
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor és annyi víz, hogy ellepje
- rum aroma
- lekvár
- ízesítők (kakaópor, fahéj, mézeskalácsfűszer, olvasztott csoki, vaníliás cukor,mazsola)
Hozzávalók a díszítéshez:
- ha csokis külsejű mignont szeretnél, akkor 30 dkg étcsoki bevonót 2-3 evőkanál étolajjal olvassz össze gőz felett és kend el egyenletesen a torta felületén
- a tortát burkolhatod fondanttal is, vagy leöntheted folyékony fondanttal, én a kettő kombinációját alkalmaztam, a torta tetejére készítettem a torta témájához passzoló színű mignon mázat, amihez 25 dkg cukor, 1,3 dl víz és egy kávéskanál 20 %-os ecetet használtam.
A csokis mignon torta elkészítése:
A piskóta lapok elkészítése:
- Hagyományos módon készítünk két piskótakorongot. Mivel szép vékony korongokra van szükségünk, célszerű egyesével kisütni őket.
- A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket felverjük kemény habbá, közben hozzá adagoljuk a cukrot.
- A tojássárgájákat kicsit kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojásfehérjehabbal.
- Hozzákeverjük a lisztet, sütőport és a csipet sót.
- Végül beleforgatjuk a maradék habot.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformában, vagy tortakeretben sütünk két lapot a piskótából. 180 Cº-ra előmelegített sütőben kezdjük a sütést, majd amikor feljön a tészta, akkor a hőt mérsékeljük 150 Cº-ra és készre sütjük a korongokat.
A csokis mignon torta töltelék elkészítése:
- A 10 db tojásból a piskótalapoknál leírtak szerint piskótát készítünk, ha van elég nagy tepsink ki lehet egyben is sütni a tésztát, ha nincs nagy magas tepsink, akkor két részletben kell. A kisült piskótát tépkedjük fel darabokra.
- A cukrot öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, tedd tedd hozzá a margarint és olvaszd össze a keveréket a tűzhelyen.
- A szirupot öntsd rá a piskótára és kezdődhet az ízesítés, ízlés szerint.
- Tegyél bele 3-4 evőkanál kakaóport, 3-4 evőkanál pikáns lekvárt, rum aromát, 1-2 csomag vaníliás cukrot, egy csipet fahéjt, mézeskalács fűszert. Ha van egy kis csokid olvaszd meg a mikróba és tedd azt is bele. Alaposan keverd össze, én még a robotgépemmel is át szoktam a masszán menni egy kicsit. Fontos, hogy ahogyan hűl, be tudd állítani a massza állagát, ne legyen se folyós, se száraz.
A csokis mignon torta összeállítása
- Kend meg az egyik lapot lekvárral, majd helyezd tortakeretbe.
- Pakold rá a masszát és alaposan nyomkodd bele a formába.
- A másik lapot is kend meg lekvárral és fordítsd rá a torta tetejére.
- Célszerű egy napot, így a hűtőben, vagy a kamrában érlelni a tortát, a tetejére tegyél egy kis súlyt (pl. 2 kg cukrot), hogy tömörödjön a töltelék.
- Díszítés előtt kend át az egész tortát lekvárral.
A csokis mignon torta díszítése
A tortát leöntheted olvasztott étcsokoládéval, vagy egyéb módon is kidíszítheted.
Én egy focirajongónak készítettem a csokis mignon tortát. A kedvenc focicsapat színeihez igazodva készítettem egy kis aranyló mignon mázt, az oldalára és keretnek fondantot használtam.
A mignon máz elkészítése:
- A cukrot a vízzel és az ecettel tedd fel főni, forrástól számítva tíz percig kell forrnia.
- Miután levetted a tűzről kevergesd folyamatosan, tíz perc után elkezd dermedni a máz, ekkor megszínezheted.
- Vond be vele a süteményt!
A végső simításokat én egy tortaostyával és gyöngyökkel végeztem el. Az eredmény nagyon tetszett az ünnepeltnek, a siker nálad sem fog elmaradni!
Értékeld ezt a receptet
3 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás