csokis-mignon-torta

Mignon torta

A csokis mignon az egyik kedvenc a süti palettán, nem véletlen, hogy a mignon tortát is sokan szeretik. Népszerűsége abban rejlik, hogy:

  • Nem krémes,
  • könnyen szállítható,
  • sokáig eláll
  • és formatortákhoz is tökéletes alap.

A mignon tortában az íz gazdag, tömör állagú töltelékkel megtöltött piskóta lapoknak egy finom lekvár adja meg a pikantériáját.

csokiba-kimarta

A cukrászműhelyekben a csokis mignon a (majdnem) mindent bele elven készül el, maradék sütiszélek, összetört sütilapok, lekvár, aroma stb. kerül bele. De ne gondold, hogy te nem tudsz otthon egy igazán finom csokis mignon tortát készíteni.

A csokis mignon egyszerű, két vékony piskótalapból és a közte lévő töltelékből áll, amit bevonunk étcsokoládéval, vagy fondanttal.

Ha formatortát szeretnél készíteni, akkor nyugodtan válaszd a mignon tortát, mert kézzel könnyen formázhatod, alakíthatod a tölteléket az elképzeléseid szerint.

A csokis mignon az a torta, amit 1-2 nappal a tálalás előtt érdemes elkészítened, hogy az ízek jól összeérjenek.

Most egy csokis mignon torta készítését mutatom be, aminek a tetejét fondánnal vontam be, majd tortaostyával díszítettem.

Ha az egyszerű megoldásokat szereted, nyugodtan öntsd le csokival. Úgy is isteni lesz a végeredmény.

No widget found with that id

A mignon torta receptje:

A hozávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek

Hozzávalók a piskótalapokhoz:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • egy csipet só
  • sütőpor
  • lekvár a piskótalapok megkenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 tojásból piskóta (10 tojás, 10 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, sütőpor, csipet só)
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor és annyi víz, hogy ellepje
  • rum aroma
  • lekvár
  • ízesítők (kakaópor, fahéj, mézeskalácsfűszer, olvasztott csoki, vaníliás cukor,mazsola)

Hozzávalók a díszítéshez:

  • ha csokis külsejű mignont szeretnél, akkor 30 dkg étcsoki bevonót 2-3 evőkanál étolajjal olvassz össze gőz felett és kend el egyenletesen a torta felületén
    olvasztott-csoki
  • a tortát burkolhatod fondanttal is, vagy leöntheted folyékony fondanttal, én a kettő kombinációját alkalmaztam, a torta tetejére készítettem a torta témájához passzoló színű mignon mázat, amihez 25 dkg cukor, 1,3 dl víz és egy kávéskanál 20 %-os ecetet használtam.

A csokis mignon torta elkészítése:

A piskóta lapok elkészítése:

  1. Hagyományos módon készítünk két piskótakorongot. Mivel szép vékony korongokra van szükségünk, célszerű egyesével kisütni őket.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket felverjük kemény habbá, közben hozzá adagoljuk a cukrot.
  3. A tojássárgájákat kicsit kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojásfehérjehabbal.
  4. Hozzákeverjük a lisztet, sütőport és a csipet sót.
  5. Végül beleforgatjuk a maradék habot.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, vagy tortakeretben sütünk két lapot a piskótából. 180 Cº-ra előmelegített sütőben kezdjük a sütést, majd amikor feljön a tészta, akkor a hőt mérsékeljük 150 Cº-ra és készre sütjük a korongokat.

A csokis mignon torta töltelék elkészítése:

  1. A 10 db tojásból a piskótalapoknál leírtak szerint piskótát készítünk, ha van elég nagy tepsink ki lehet egyben is sütni a tésztát, ha nincs nagy magas tepsink, akkor két részletben kell. A kisült piskótát tépkedjük fel darabokra.
  2. A cukrot öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, tedd tedd hozzá a margarint és olvaszd össze a keveréket a tűzhelyen.
  3. A szirupot öntsd rá a piskótára és kezdődhet az ízesítés, ízlés szerint.
  4. Tegyél bele 3-4 evőkanál kakaóport, 3-4 evőkanál pikáns lekvárt, rum aromát, 1-2 csomag vaníliás cukrot, egy csipet fahéjt, mézeskalács fűszert. Ha van egy kis csokid olvaszd meg a mikróba és tedd azt is bele. Alaposan keverd össze, én még a robotgépemmel is át szoktam a masszán menni egy kicsit. Fontos, hogy ahogyan hűl, be tudd állítani a massza állagát, ne legyen se folyós, se száraz.

csoki-mignon-teszta

A csokis mignon torta összeállítása

  1. Kend meg az egyik lapot lekvárral, majd helyezd tortakeretbe.
  2. Pakold rá a masszát és alaposan nyomkodd bele a formába.
  3. A másik lapot is kend meg lekvárral és fordítsd rá a torta tetejére.
  4. Célszerű egy napot, így a hűtőben, vagy a kamrában érlelni a tortát, a tetejére tegyél egy kis súlyt (pl. 2 kg cukrot), hogy tömörödjön a töltelék.
  5. Díszítés előtt kend át az egész tortát lekvárral.

csokis-mignin-lekvarral-atkenve

A csokis mignon torta díszítése

A tortát leöntheted olvasztott étcsokoládéval, vagy egyéb módon is kidíszítheted.

Én egy focirajongónak készítettem a csokis mignon tortát. A kedvenc focicsapat színeihez igazodva készítettem egy kis aranyló mignon mázt, az oldalára és keretnek fondantot használtam.

A mignon máz elkészítése:

  1. A cukrot a vízzel és az ecettel tedd fel főni, forrástól számítva tíz percig kell forrnia.
    cukor-szirup
  2. Miután levetted a tűzről kevergesd folyamatosan, tíz perc után elkezd dermedni a máz, ekkor megszínezheted.
    szinezett.fondant
  3. Vond be vele a süteményt!

A végső simításokat én egy tortaostyával és gyöngyökkel végeztem el. Az eredmény nagyon tetszett az ünnepeltnek, a siker nálad sem fog elmaradni!

csokis-mignon-torta
Itt a mignon történetéről is olvashatsz érdekességeket>>>

Recept értékelése

  • (4.8 /5)
  • 3 Értékelés

Mignon torta töltelékcsokis mignon torta lekvárral átkenveMignon torta díszítés előttFondán készítéseSzínezett fondánMignon torta focis díszítésselMignon torta töltelékcsokis mignon torta lekvárral átkenveMignon torta díszítés előttFondán készítéseSzínezett fondánMignon torta focis díszítéssel

About Chef

Ez még érdekelhet: