A Mozart torta egy nagyon mutatós és igazán finom édesség, amit elkészíteni sem túl nehéz. Bármilyen alkalomra megsütheted, biztosan nagy sikert arat majd ez a csokoládés marcipános desszert.
Mozart torta receptje
Hozzávalók:
Mozart torta tésztájához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Mozart torta krémjéhez:
- 10 dkg csokoládé fond
- 5 dl tejszín
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 1,5 dl tej
- 2 teáskanál habfixáló
Töltéshez, díszítéshez:
- 25 dkg mogyorókrém
- 35 dkg marcipán massza
- 10 dkg ét bevonó massza
- 2 evőkanál étolaj
A Mozart torta elkészítése:
Csokis piskóta készítés:
- A sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra.
- A Mozart torta tésztájához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval. Majd, ha már kemény a hab, belekeverjük a tojások sárgáját is.
- A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, belekeverjük a sütőport.
- A tojásos keverékbe forgatjuk a száraz anyagokat és addig keverjük óvatosan, amíg szét nem oszlattunk minden apró lisztcsomót.
- Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljük. Beleöntjük a kakaós piskótamasszát és egyenletesen eloszlatjuk benne.
- Az előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 percig sütjük. Mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy a piskótakorong belseje is megsült -e. Ehhez egy fogpiszkálót szoktam a közepébe szúrni. Ha nem ragad rá a tészta, akkor megsült. Ha rátapad egy kis massza akkor pár percre visszateszem a sütőbe.
A Mozart torta krémjének elkészítése:
- A csokoládé fondot kézi habverővel csomómentesre keverjük a tejjel, kakaóporral és a porcukorral.
- Robotgéppel 2-3 percig habosítjuk a csokoládés krémet, majd hozzáadjuk a hideg tejszínt és a habfixálót. (Fontos, hogy felhasználás előtt legalább 3-4 óráig hűtőben legyen, mert csak úgy lehet jól felverni.) 4-5 percig habosítjuk.
A Mozart torta összeállítása:
- A tortalapot 3 egyforma vastagságú korongra vágjuk.
- 12,5 dkg marcipánt 3-4 mm vastagságúra nyújtunk és a tortakarikával egy korongot szaggatunk belőle, ezt még egyszer megismételjük.
- A maradék 10 dkg marcipánból 8 db Mozart golyó nagyságú gömböt formázunk.
- Az első lapot megkenjük a mogyorókrém felével, erre rátesszük az egyik marcipán korongot, majd megkenjük a krém harmad részével.
- Ráhelyezzük a második tortalapot, amit ismét megkenünk mogyorókrémmel és beborítunk marcipán koronggal, majd megkenjük a krém újabb harmadával.
- Végül helyezzük a tetejére a harmadik piskóta korongot, a Mozart torta tetejét és oldalát bevonjuk a krémmel (hagyjunk belőle a díszítéshez is).
- Az étbevonó masszát az étolajjal kis lángon felolvasztjuk.
- Kicsit kevergetve hűtjük, majd belemártjuk a marcipán golyókat.
- A felolvasztott bevonót eldobható habzsákba töltjük, a végén 1-2 mm-es lyukat vágunk.
- A torta tetejét csíkozzuk az olvasztott bevonóval, a szélére is bőben nyomunk, hogy szépen lecsorogjon a torta oldalán.
- A maradék étbevonó masszából egy sütőpapírra szabad kézzel virágot, levelet, vagy más mintát rajzolunk és hagyjuk megszáradni.
- A megszáradt marcipán golyókat a torta szélére tesszük egymástól nagyjából egyforma távolságra.
- A maradék krémet csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és kidíszítjük a tortát.
- Utolsó simításként felhelyezzük a Mozart tortára a csoki díszeket.
Tipp: Mindenki imádta a Mozart tortát, de a legnagyobb sikere a marcipán golyóknak volt. Ha biztosra akarsz menni, akkor nem 8, hanem 16 db marcipán golyót készítesz!
Ezt a Mozart tortát én az unokaöcsém ballagására készítettem. Nagyon odavolt a tortáért!
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás