A párizsi krém a cukrászatban használatos főzött, vajas, intenzív csoki ízű, kesernyés alap-krém.
A párizsi krém az egyik legfinomabb és legjobban variálható csokoládés krém, amit felhasználhatunk a torták, sütemények, csemegék töltésére. A krém tartós, könnyen elkészíthető és többféleképpen is felhasználhatjuk.
Formatorták krémjének is jól használható, nem folyik el.
Párizsikrémet szoktam például a lúdláb tortába tölteni, de ezt használtam a csokis keksz torta készítésénél is. Az elkészítéshez én ezt a receptet szoktam használni:
Párizsi krém hozzávalók:
- 3 dl tejszín
- 40 dkg cukor
- vaníliás cukor
- 16 dkg átszitált kakaópor
- rum, rumaroma
- 40 dkg margarin
A párizsi krém elkészítése:
- A tejszínt feltesszük forrni a cukorral, és szálpróbáig forraljuk. Ez azt jelenti, hogy a szirupba mártunk egy kanalat és a mutatóujjunkra teszünk egy kicsit belőle, a hüvelykujjunkat és a mutatóujjunkat összeérintjük és széthúzzuk, ha szál marad a két ujjunk között, akkor jó a szirupunk.
- Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaóport. Beleolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot.
- A krémünket hagyjuk kihűlni, először szoba-hőmérsékletűre, majd 1-2 órát a hűtőben dermesztjük.
- Végül a párizsi krémet kihabosítjuk: kézi robotgép segítségével verjük -3 percig és kész is vagyunk vele, tölthetjük a tortát!
Ez egy párizsi krém alaprecept. Különleges hozzávalókkal feldobhatjuk. Például keverhetünk bele:
- rumot (vagy rumaromát)
- más likőrt,
- brandyt,
- étcsokoládét,
- vaníliát (vagy vanília aromát),
- mogyorót,
- kávét,
- mézet,
- és – a fényesség és a feldolgozhatóság fokozása érdekében –10%-nyi glükózszirup is.
Rengeteg tortakrém receptünk van, nézd meg a többit is!
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás