A puncstorta az egyik legkedveltebb torta nálunk. Különlegessége, hogy nem krémes, a tölteléke rummal ízesített, cukorsziruppal leöntött piskótából készült massza, amit különféle ízesítőkkel tehetünk még finomabbá.
Rengeteg puncstorta receptet találunk az interneten. Számtalan variációt olvashatunk mind a töltelék ízesítésére, mind a külsejére. Az biztos, hogy a puncstorta rózsaszínbe öltöztetve mutat a legjobban. Ebből a desszertből a tejérzékenyek is bátran falatozhatnak, mivel nem tartalmaz laktózt.
A puncstortánk akkor lesz a legfinomabb, ha hagyjuk az ízeket összeérni. Ajánlatos a tortát tálalás előtt legalább egy nappal elkészíteni.
Ebben a puncstorta receptben egy 26 cm átmérőjű torta hozzávalóit és elkészítését olvashatod.
A puncstorta receptje:
Hozzávalók:
Tortalapokhoz:
- 6 tojás,
- 6 evőkanál cukor,
- 6 evőkanál liszt,
- csipet só,
- sütőpor,
- lekvár a piskótalapok megkenéséhez.
Töltelékhez:
– piskótához:
- 6 tojás,
- 6 evőkanál cukor,
- 6 evőkanál liszt,
- csipet só,
- sütőpor.
– cukorsziruphoz:
- 40 dkg cukor,
- kb. annyi víz amennyi ellepi a cukrot,
- piros ételfesték.
– ízesítők:
- – rum, rumaroma,
- – lekvár,
- – citromhéj,
- – vaníliás cukor.
– bevonáshoz:
- 2 dl tej,
- fél csomag puncs pudingpor,
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg vaj,
- 60-70 dkg rózsaszín fondant.
A puncstorta elkészítése:
A tortaalap elkészítése:
A puncstortához rengeteg piskótára van szükségünk, úgyhogy először is kapcsoljuk be a sütőt és állítsuk 180-fokra a hőmérsékletet. Ajánlom a piskótakorongok sütéséhez és később a torta betöltéséhez a kapcsos tortaformát.
Sütőpapírral kibéleljük a forma alját, így egészen biztos, hogy nem ragad le a tésztánk. Elkészítjük 6 tojásból a két piskóta korongunkat:
- A 6 tojás fehérjéjét kemény habbá verjük, és hozzáadunk 6 evőkanál cukrot.
- A 6 tojássárgáját kikeverjük, fellazítjuk egy kis tojáshabbal, és az egészet óvatosan összekeverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport.
- A sütőpapírral kibélelt formánkba helyezzük a masszánk felét és betesszük sülni az előmelegített sütőbe.
- A piskótát célszerű két ütemben sütni. Amikor már feljött a tésztánk, akkor lejjebb vesszük a hőfokot 10-15 fokkal.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk. Ha nem ragad a közepébe szúrt tűre tészta, akkor kész a piskótán, hagyjuk kihűlni. A massza másik feléből ugyanilyen módon készítsük el a másik tortalapunkat.
A töltelék elkészítése:
- A másik 6 tojásból a fent leírt módon egy másik piskótát készítünk. A masszát egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük és megsütjük.
- A tésztát feldaraboljuk és egy nagy tálba tesszük.
- A cukorból és vízből szirupot főzünk, pár percig forraljuk, majd ételfestékkel megszínezzük. A színt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy piskótadarabot a szirupba mártunk.
- A feldarabolt piskótákat leöntjük a cukorsziruppal, meglocsoljuk rummal és hozzáadjuk az ízesítőket. Alaposan összedolgozzuk a masszát.
A puncstorta összeállítása:
- A puncstortát kívülről pudingos vajkrémmel fogjuk bevonni. Ehhez a tej felében csomómentesre keverjük a pudingport, a tej másik felét a cukorral feltesszük főni. Amikor felforrt belekeverjük a pudingporos keveréket és besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. Kihabosítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a pudingot.
- A piskótakorongokat megkenjük vékonyan lekvárral, majd a kapcsos tortaformánkba helyezzük az egyik lapot.
- A masszával kitöltjük a formát, jól lenyomkodjuk, majd a lekváros tetejével ráfordítjuk a második lapot.
- Pár órára súlyt helyezünk a tetejére, hogy szép tömör legyen a belseje.
- A vajkrémmel bevonjuk a tortánkat és pár órára a hűtőbe tesszük.
- Kinyújtjuk a fondantot és beburkoljuk vele a tortánkat. Úgy is díszíthetjük a tortát, hogy az oldalát vajkrémesen hagyjuk és csak a tetejére teszünk fondantot, vagy cukormázat.
Tipp: Ha emeletes tortát szeretnél készíteni, akár különböző ízekben, akkor a puncs tökéletesen megfelel alapnak.
Remélem kedvet kaptál ehhez az ízletes, dekoratív tortához és kipróbálod a receptemet!
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás