A Somlói galuska szerelmeseit mi mással is lephetnénk meg a születésnapjukon, mint egy finom Somlói tortával?
Lehet, hogy a Somlói torta nem tartozik a legegyszerűbb és legolcsóbb torták közé, de minden fáradtságért kárpótolni fog a végeredmény. Itt olvashatsz a Somlói galuska eredetéről >>
A Somlói torta receptjében felsorolt hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek.
A somlói torta receptje:
Hozzávalók a tortalapokhoz:
- 10 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 9 evőkanál liszt
- csipet só
- sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
- 9 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 15 dkg dió
- rumaroma
- cukorsziruphoz:15 dkg cukor+ annyi víz, amennyi ellepi
- mazsola
- 1 narancs reszelt héja
Hozzávalók a csokiöntethez:
- 15 dkg csokoládé
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- rum
Szükségünk van még:
- egy kis folyós házi baracklekvárra
- és 4 dl cukrásztejszínre
A Somlói torta alap elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. 3 piskótát fogunk készíteni, egy simát, egy kakaósat és egy kicsit a töltelékhez.
- 4 tojásból elkészítjük a fehér piskótalapot. A 4 tojásfehérjéjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a 4 evőkanál cukrot.
- A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet összeforgatjuk.
- A masszába forgatjuk a lisztet, sütőport, pici sót, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük a masszánkat és betesszük sülni. Ha feljött a tészta, akkor a hőmérsékletet levesszük 150 fokra és tűpróbáig sütjük a piskótát (kb 25 perc).
- 4 tojásból ugyanilyen módon elkészítjük a kakaós piskótát is, annyi különbséggel, hogy egy kanál liszt helyett egy evőkanál kakaót teszünk a masszába.
- Végül a maradék két tojásból is piskótát sütünk, kikenjük a masszát egy szilikonos papírral kibélelt tepsire és megsütjük.
A diós töltelék elkészítése:
- A két tojásból készült piskótát beletépkedjük egy tálba, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, a rumaromát és a rumba áztatott mazsolát.
- A cukorra annyi vizet öntünk, hogy elfedje azt. Forraljuk a cukorszirupot pár percig, majd a sziruppal leöntjük a diós-piskótát és összedolgozzuk.
A Somlói tortakrém elkészítése:
Nagyon mutatós lesz a Somlói torta belseje, ha kétféle krémet készítünk. A kakaós lapra töltjük majd a vaníliás krémet, a vaníliás lap alá pedig a csokis kerül.
- 6 dl tejet a cukorral felteszünk főni, közben a maradék tejben kikeverjük a pudingport
- ha felforrt a tej, akkor beleöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük
- kettévesszük a forró krémet és felébe beleolvasztjuk a csokoládét.
A csokiöntet elkészítése:
- A csokit a cukorral, a vízzel és a rummal összefőzzük.
A Somlói torta összeállítása:
Érdemes a tortát formában betölteni, dermeszteni, aztán díszíteni.
- Alulra tesszük a kakaós piskótát, megkenjük vékonyan lekvárral, majd meglocsoljuk a csokiöntettel, megkenjük a vaníliás pudinggal.
- Rárakjuk a diós tölteléket, majd a csokis pudingot, végül a fehér piskótát.
- A piskótát megkenjük vékonyan baracklekvárral, majd meglocsoljuk a csokiöntettel
- Pár órára tegyük hűtőbe a tortát, majd távolítsuk el a keretet.
- Verjük kemény habbá a tejszínt és vonjuk be vele a tortát, majd díszítsük ki. A tetejére szórhatunk darált diót.
Tippek:
- A Somlói tortának másnapra érnek igazán össze az ízei, így érdemes tálalás előtt egy nappal elkészíteni.
- A Somlói torta elkészítését egyszerűsíthetjük úgy, hogy a diós töltelékhez babapiskótát használunk.
Köszönöm szépen a recepteket!???