tejszines turotorta

Tejszínes túrótorta

Ehhez az egyszerű tejszínes túrótortához egy kicsit bonyolultabb, színesebb díszítést képzeltem

el. Már több helyen találkoztam az színátmenetes, ombre tortadíszítéssel, de nem gondoltam, hogy

otthon is könnyen elkészíthető. Persze a technikát még fejleszteni kell, de érdemes próbálkozni vele,

mert olyan különleges tortákat készíthetünk vele otthon, ami akár egy szülinapi bulin, családi, baráti

összejöveteleken is megállja a helyét.

 

tejszines turotorta

A tejszínes túrótortához egy 6 tojásos piskótát sütöttem, amelyet félbevágva egy tejszínes-túrós krémmel

töltöttem meg. A túrós krémet gazdagíthatjuk bogyós gyümölcsökkel – málnával, ribizlivel, szederrel -, akár

fagyasztottat is tehetünk bele, ha friss éppen nem kapható.

A díszítéshez én növényi tejszínt használtam, mert ennek jobb a tartása, mint a habtejszínnek és jó keményre verhető.  A felver növényi tejszínt habzsákba töltöttem és színeztem. Vajkrémmel is készíthető a díszítés. Próbáljátok ki ti is!

És most következzen a recept egy nagyobb tortához, amely akár 8 főnek is bőven elég, főleg egy ebéd, vagy vacsora után.

Tejszínes túrótorta hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 lap lapzselatin
  • 2 marék bármilyen bogyós gyümölcs (elhagyható)

A díszítéshez:

  • 4 dl növényi tejszín
  • ételfesték gél

Tejszínes túrótorta elkészítése:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vizet és tovább verjük, míg el nem keveredik benne. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét a sárgájával összeforgatjuk, majd apránként hozzáadjuk a sütőporos-lisztes keveréket. Vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab, óvatosan forgassuk bele!
  3. A piskóta tésztáját egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ne nyitogassuk az ajtót, de néhányszor nézzünk rá, ha a teteje barnulni kezd, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  4. Ha a piskótát kivettük a sütőből, ne tegyük hideg helyre, mert összeesik, legjobb, ha a sütőtetején hagyjuk kihűlni. Míg a piskóta hűl, készítsük el a krémet.
  5. A habtejszínt verjük kemény habbá. A túrót keverjük simára a cukorral, vaníliával, citromhéjjal és adjunk hozzá még 2-3 evőkanálnyit a felvert habtejszínből. Ezután a többi habtejszínt forgassuk a túrós keverékbe.
  6. A lapzselatint egy két percre áztassuk vízbe. Ha megszívta magát vízzel, tegyük egy kis lábosba, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet és melegítsük fel a tűzhelyen. Nem kell sokáig melegíteni, néhány másodperc alatt felolvad. Lassan csurgassuk hozzá a tejszínes-túrós krémhez, miközben azt folyamatosan keverjük.
  7. A piskótát vágjuk ketté, ha szép magasra sikerült, vághatjuk 3 részre is. Kenjük meg a túrós krémmel, a krém tetejébe pedig nyomkodjuk bele a bogyós gyümölcsöket. Ha fagyasztottat használunk, csepegtessük le őket, nehogy átáztassák a tortát.
  8. A torta tetejét fedjük le piskótalappal, majd hűtőben hagyjuk a krémet pár órát szilárdulni.a megszilárdult tejszínes túrótorta
  9. A díszítést azzal kezdjük, hogy a felvert növényi tejszínnel körbekenjük a tortát egy spatula segítségével. Itt kipótolhatjuk a lyukakat, ha vannak, hogy a torta felülete sima legyen. Ha a tortánk oldala és teteje is szép egyenletes, tegyünk néhány csepp ételfestéket a krémbe és keverjük simára. A gél állagú ételfestékből egész kevés kell. Ne színezzük meg túlságosan a krémet az elején, mert akkor nem tudjuk tovább sötétíteni.
  10. A díszítést kezdjük a tejszínes túrótorta tetejének közepéről. Habzsákkal, a csillagos fejjel,rajzoljunk köröket a tortára egymás mellé szorosan. Csináljunk belőle 2-3 sort, majd adjunk újabb adagot az ételfestékből a krémhez. Ezzel is rajzoljunk néhány sor rózsát, majd adjunk hozzá újabb adag festéket. Csinálhatunk 4, vagy akár 5 színárnyalatot is. Az elején kezdhetjük a díszítést a fehér, natúr habbal is, ahogy én is tettem és csak utána kezdjük el színezni a krémet.

Ha szívesen meg is néznéd, hogyan készül az ombre dekoráció, főleg, ha egy profi csinálja, nézd

meg a Cake Style videóit!

Recept értékelése

  • (0 /5)
  • 0 Értékelés

tejszines turotortaa megszilárdult tejszínes túrótortatejszines turotortatejszines turotortaa megszilárdult tejszínes túrótortatejszines turotorta

About Chef

Ez még érdekelhet: