Ehhez az egyszerű tejszínes túrótortához egy kicsit bonyolultabb, színesebb díszítést képzeltem
el. Már több helyen találkoztam az színátmenetes, ombre tortadíszítéssel, de nem gondoltam, hogy
otthon is könnyen elkészíthető. Persze a technikát még fejleszteni kell, de érdemes próbálkozni vele,
mert olyan különleges tortákat készíthetünk vele otthon, ami akár egy szülinapi bulin, családi, baráti
összejöveteleken is megállja a helyét.
A tejszínes túrótortához egy 6 tojásos piskótát sütöttem, amelyet félbevágva egy tejszínes-túrós krémmel
töltöttem meg. A túrós krémet gazdagíthatjuk bogyós gyümölcsökkel – málnával, ribizlivel, szederrel -, akár
fagyasztottat is tehetünk bele, ha friss éppen nem kapható.
A díszítéshez én növényi tejszínt használtam, mert ennek jobb a tartása, mint a habtejszínnek és jó keményre verhető. A felver növényi tejszínt habzsákba töltöttem és színeztem. Vajkrémmel is készíthető a díszítés. Próbáljátok ki ti is!
És most következzen a recept egy nagyobb tortához, amely akár 8 főnek is bőven elég, főleg egy ebéd, vagy vacsora után.
Tejszínes túrótorta hozzávalók:
A piskótához:
- 6 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 25 dkg túró
- 4 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 3 lap lapzselatin
- 2 marék bármilyen bogyós gyümölcs (elhagyható)
A díszítéshez:
- 4 dl növényi tejszín
- ételfesték gél
Tejszínes túrótorta elkészítése:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vizet és tovább verjük, míg el nem keveredik benne. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét a sárgájával összeforgatjuk, majd apránként hozzáadjuk a sütőporos-lisztes keveréket. Vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab, óvatosan forgassuk bele!
- A piskóta tésztáját egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ne nyitogassuk az ajtót, de néhányszor nézzünk rá, ha a teteje barnulni kezd, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- Ha a piskótát kivettük a sütőből, ne tegyük hideg helyre, mert összeesik, legjobb, ha a sütőtetején hagyjuk kihűlni. Míg a piskóta hűl, készítsük el a krémet.
- A habtejszínt verjük kemény habbá. A túrót keverjük simára a cukorral, vaníliával, citromhéjjal és adjunk hozzá még 2-3 evőkanálnyit a felvert habtejszínből. Ezután a többi habtejszínt forgassuk a túrós keverékbe.
- A lapzselatint egy két percre áztassuk vízbe. Ha megszívta magát vízzel, tegyük egy kis lábosba, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet és melegítsük fel a tűzhelyen. Nem kell sokáig melegíteni, néhány másodperc alatt felolvad. Lassan csurgassuk hozzá a tejszínes-túrós krémhez, miközben azt folyamatosan keverjük.
- A piskótát vágjuk ketté, ha szép magasra sikerült, vághatjuk 3 részre is. Kenjük meg a túrós krémmel, a krém tetejébe pedig nyomkodjuk bele a bogyós gyümölcsöket. Ha fagyasztottat használunk, csepegtessük le őket, nehogy átáztassák a tortát.
- A torta tetejét fedjük le piskótalappal, majd hűtőben hagyjuk a krémet pár órát szilárdulni.
- A díszítést azzal kezdjük, hogy a felvert növényi tejszínnel körbekenjük a tortát egy spatula segítségével. Itt kipótolhatjuk a lyukakat, ha vannak, hogy a torta felülete sima legyen. Ha a tortánk oldala és teteje is szép egyenletes, tegyünk néhány csepp ételfestéket a krémbe és keverjük simára. A gél állagú ételfestékből egész kevés kell. Ne színezzük meg túlságosan a krémet az elején, mert akkor nem tudjuk tovább sötétíteni.
- A díszítést kezdjük a tejszínes túrótorta tetejének közepéről. Habzsákkal, a csillagos fejjel,rajzoljunk köröket a tortára egymás mellé szorosan. Csináljunk belőle 2-3 sort, majd adjunk újabb adagot az ételfestékből a krémhez. Ezzel is rajzoljunk néhány sor rózsát, majd adjunk hozzá újabb adag festéket. Csinálhatunk 4, vagy akár 5 színárnyalatot is. Az elején kezdhetjük a díszítést a fehér, natúr habbal is, ahogy én is tettem és csak utána kezdjük el színezni a krémet.
Ha szívesen meg is néznéd, hogyan készül az ombre dekoráció, főleg, ha egy profi csinálja, nézd
meg a Cake Style videóit!
Értékeld ezt a receptet
0 felhasználó Értékeld a receptet
Átlagos értékelés
Még nem érkezett hozzászólás