Az egyik lekedveltebb és legismertebb magyar desszertünk a Somlói galuska. A legtöbb étterem desszertlapján megtalálható a rumos, diós, vanília krémes, tejszínhab halmokkal megkoronázott sütemény.
Mindez nem véletlen, hiszen a Somlói galuskát nyugodtan a hungarikumok közé sorolhatjuk, és ezt az egyedi finomságot szívesen megosztjuk más nemzetekkel is.
A Somlói galuska eredete az 1950-es évekig nyúlik vissza. Ekkor találta ki ezt a híres desszertet a Gundel étterem főpincére Gollerits Károly, Szőcs József Béla, az étterem mestercukrásza pedig megalkotta.
A desszert, olyan jól sikerült, hogy az 1958-as brüsszeli világkiállításon elsöprő sikert aratott és szakmai díjjal is jutalmazták.
No widget found with that id
A Somlói galuska sokszor kerül az ünnepi asztalra, de ha igazán elegáns módon szeretnénk tálalni, akkor készítsünk Somlói tortát! Nem tartozik a legegyszerűbb és legolcsóbb torták közé, de minden fáradtságért kárpótolni fog a végeredmény.
Még nem érkezett hozzászólás