A tortát a jól ismert szilvás gombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrém, aszalt szilva darabkákkal töltött Sacher-torta lapok között szerepel, a torta közepébe egy marcipános szilvás desszert van helyezve, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás. A kész torta 70% kakaótartalmú lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszített.
A 2010-es ország tortáját ifj. Sulyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin készítette el.
Ez a recept egy egyszerűbb formája a szilvagombóc torta elkészítésének. Az eredeti receptet itt találod>>
Hozzávalók:
Külső piskóta:
- 2 tojás
- 2 ek. cukor
- 2 ek. liszt
Felső piskóta:
- 2 tojás
- 50 g cukor
- 1 tk. víz
- 35 g liszt
- 15 g kakaópor
- 10 g vaj
Szilvapuding:
- 500 g szilva
- 1,75 dl víz
- 1 tk. fahéj
- 120 g cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
Gombóchoz való cukorszirup:
- 30 g cukor
- 0,30 dl víz
- 0,30 dl rum vagy rumaroma
Töltés:
- 250 g marcipán
- porcukor
- 1 tk. fahéj
- 100 g aszalt szilva
Vajkrém:
- 25 g vaj
- 25 g porcukor
Gombóc bevonat:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Sacher felvert:
- 3 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 tk. víz
- 30 g cukor
- 0,125 dl olaj
- 270 g liszt
- 120 g kakaópor
Összeállításhoz:
- 4 dl habtejszín
- 100 g aranykrém
- 10 g zselatin
- 1 dl víz
- 1 ek. citromlé
- csipetnyi fahéj
A torta tetejére:
- 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
- A szilvát apró kockákra vágjuk és egy lábasba tesszük. A fele vizet ráöntjük, beletesszük a cukrot és a fahéjat és felforraljuk.
- A maradék vízben a pudingport simára keverjük, és a szilvás keverékhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük amíg besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
- Gombóc: a sziruphoz a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd ha kihűlt, hozzáöntjük a rumot.
- A piskótához a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük és a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezeket a liszttel óvatosan összeforgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és a masszát 7×42 centis lappá elsimítjuk. Előmelegített sütőben,180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
- A vajkrémhez a puha vajat a porcukorral kikeverjük.
- A marcipánt enyhén porcukrozott gyúrólapon 11×46 centisre nyújtjuk. A piskóta széleit úgy vágjuk le, hogy 7×42 centis lap legyen belőle.
- Ezután a sült felét a puha vajkrémmel lekenjük, majd a marcipánlapra fektetjük. A rumos cukorsziruppal megkenjük, majd a fahéjjal is megszórjuk. Középen a puha magozott aszalt szilvával végigrakjuk. Ezután szorosan feltekerjük a csíkot úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki.
- A tekercset kör alakúra formázzuk szilikonos papírra helyezzük, majd kifagyasztjuk. A díszítéshez használt tekercset is most készítjük el: a vékony, hosszúkás csíkra ellapított marcipánra szorosan egymás mellé aszalt szilvát fektetünk, szorosan feltekerjük, és a másik mellé téve ezt is lefagyasztjuk.
- Fagyasztás után mindkét tekercset és csíkokat is olajjal hígított, olvasztott csokoládéban kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán. Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal hígított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.
- Elkészítjük a kakaós csokoládés piskótát. A tojássárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukros tojássárgájához öntjük. A lisztet a kakaóval vegyítjük, beleszitáljuk a tojásba és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. Közben hozzáöntjük az olvasztott vajat.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben egy 24 centi átmérőjű kerek lapot kikenünk belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
- A Sacher felverthez a tojássárgáját, az egész tojást, a vizet és a cukrot egy tálba rakjuk, vízgőzre téve, folyamatosan keverve annyira felmelegítjük, hogy a tojás ne csapódjon ki, majd belecsurgatjuk az olajat is. A lisztet a kakaóporral összeforgatjuk, az előzőekre szitáljuk. Egy 23 centi átmérőjű tortakarikában elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 190 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
- Torta összeállítása: A tejszínt kemény habbá verjük. 1 csomag pudingporból az előírás szerinti mennyiségű tejjel és cukorral sűrű vaníliakrémet főzünk. Amikor kihűlt, kimérünk belőle 100 grammot. A zselatinport a vízben addig melegítjük, míg föloldódik. A szilvapudingot az aranykrémmel összekeverjük. A már csak langyos olvasztott zselatint belecsurgatjuk, a citromlével és a fahéjjal ízesítjük végül beleforgatjuk a tejszínhabot is.
- A Sacher felvertre rákenjük a tejszínes szilvakrém felét, a csokiba mártott gombócot óvatosan a közepébe nyomjuk. A maradék krémet egyenletesen elsimítjuk a tetején. A tetejére való kakaós piskótát egy 23 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép szabályos legyen, majd a krémre rakjuk, majd a tortát letakarva 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy kellően megdermedjen.
- A torta tetejét, miután a formát leemeltük róla, az olvasztott csokoládéval bevonjuk, dermedni hagyjuk.
Forrás: sutnijo.hu>>
Sziasztok!
A Sacher felverthez biztosan 30 gr cukor kell? Az nem kevés?
Igen, 30 g cukor kell bele.