Eddig csak ámulva nézted a szebbnél-szebb színes fondanttal bevont tortákat, de nem mertél nekiállni a burkolásnak?
Nem tudod eldönteni, hogy marcipánnal burkold be a tortát, vagy fondanttal? Segítünk a döntésben, és az elkészítésben is.
Torta bevonása fondattal: Mi is a fondant?
A fondant egy cukormassza, cukorgyurma, kicsiny cukorkristályok préselt tömege, amely némi zsiradéktól és víztől áll össze.
A fondantot elkészítheted te magad is, de készen is vásárolhatsz többfélét. Kapható, olyan tortabevonó fondant, amelyik tartalmaz marcipánt is. Így az igazi ízélmény sem marad el.
A fondantot lehet színezni ételfesték géllel, porral, felületi festékekkel, de természetes színezőket is alkalmazhatsz pl. meggylevet.
Torta bevonása fondanttal: Előkészületek
Először is szükséged van egy jól kidermesztett tortára, ami bírni fogja a díszítési műveleteket.
A torta felületén a krémet egyenletesen simítsd el, hogy szép alapja legyen a bevonatnak.
Figyelni kell arra, hogy a tejszínes torták a nedvesség tartalmuk miatt feláztathatják a fondantot, ezért, ha tejszínes a torta krémje a legjobb, ha készítesz egy kis vajkrémet és azzal kened át a torta külsejét. Tedd a hűtőbe a tortát, hogy kicsit megszáradjon rajta a krém.
Készítsd elő bevonáshoz a kellékeket. A legkönnyebb dolgod akkor lesz, ha szilikon gyúrólappal, szilikonos nyújtófával és keményítővel dolgozol. A simításnál segítségedre lesz a fondat simító is. Egy 26 cm átmérőjű torta bevonásához kb. 70-80 dkg bevonó anyagra lesz szükséged.
Torta bevonása fondanttal: Így csináld!
Videós segítség:
A masszát alaposan gyúrd át, a gyúrólapra szitálj egy kis keményítőt és kezd el kinyújtani rajta a fondantot.
Ha szükséges használd bátran a keményítőt. Nyújtsd ki a fondantot akkorára, hogy majd szépen takarja mindenhol a tortát. A fondant bevonat ajánlott vastagsága kb. 3-5 mm. Figyelj rá, hogy ne legyen sehol túl vékony vagy túl vastag a kinyújtott fondant. A fondant simítóval alaposan simítsd el a felületét körkörös mozdulatokkal.
Most jön a lényeg, hogyan is varázsold a fondantot a tortára?
Többféleképpen is bevonhatod a tortát fondanttal.
- Ha elég stabil a fondant, akkor akár alá is nyúlhatsz és rárakhatod a torta tetejére.
- Feltekerheted nyújtófára a fondantot és ráillesztheted a tortára.
- A legegyszerűbb módszer, ha a szilikonos gyúrólappal együtt ráfordítod egy gyors mozdulattal a torta tetejére, a szilikonos lapot szépen letudod húzni a fondantról.
Egy kis keményítővel megszórhatod a fondant felületet és ahogyan idomul a bevonó a torta felső széleihez, kezd el lesimítatni a fondantot. Amikor már mindenhol szépen simul a tortára a fondant, akkor a simítóval tökéletesíthetsz rajta. Figyelj rá, hogy ne legyen gyűrött sehol a fondant, ha mégis az, akkor alulról emeld meg az anyagot és finoman igazítsd meg.
A felesleges fondantot vágd le fondant vágóval, de egy pizzavágó vagy kés is jó szolgálatot tehet.
A fondanttal burkolt tortádat díszítsd ki kedvedre és tedd hűvös helyre.
A hűtőszekrényben a hideg pára miatt átnedvesedhet a tortád, főleg nyáron, amikor hőség van kint. Kiveszed a tortát egy percre és „kiveri” a tortát a víz.
Ezért ha van hűvös pince vagy kamra tárold ott tálalásig a tortát. Ha nincs ilyen helységed és marad a hűtőszekrény a tárolásra, akkor tedd a tortát kartondobozba, így kap egy kis védelmet a remekmű.
Ezen az angol nyelvű oldalon további segítséget találsz a bevonáshoz>>
Köszönöm szépen, ki figom próbálni!