Sokan azt hiszik, hogy a Sacher tortát elkészíteni gyerekjáték, pedig nagyon könnyű elrontani. Elárulom neked, hogy mire kell figyelned, hogy a Sacher tortád ne csak finom, hanem szép is legyen!
Sacher torta recept
Hozzávalók a Sacher torta tésztájához:
- 8 egész tojás
- 8 tojássárgája
- 23 dkg cukor
- 23 dkg liszt
- 8 dkg kakaópor
- 7,5 cl víz
- 8 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a Sacher torta töltelékhez:
- kb. 25 dkg sárgabaracklekvár
- reszelt citromhéj
Bevonáshoz:
- 20-30 dkg étcsokoládé bevonó
- 4-5 evőkanál étolaj
Tálaláshoz:
- 2 dl cukrásztejszín
A Sacher torta elkészítése:
- Az egész tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot kis láng felett kevergetve hevítjük, amíg csípősnek nem érezzük a hőmérsékletet. (Kb 60-80 ºC-os)
- A masszát egy keverőtálba tesszük és kihűlésig habosítjuk.
- A habba gyors, határozott mozdulatokkal beleforgatjuk az átszitált lisztet, kakaóport, vizet és a legvégén az olvasztott vajat. Mivel az olvasztott vaj nagyon lehúzza a tésztát, ezért tilos sokáig kevergetni. Épphogy keveredjenek össze a hozzávalók és már öntsük is a masszát a szilikonos papírral kibélelt tortaformánkba.
- A Sacher torta tésztáját 200 ºC-on kezdjük el sütni, majd, amikor már feljött szépen a tésztánk levesszük a hőfokot 150 ºC-ra. Ezen a hőfokon sütjük kb. ¾-ed órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
- Elég valószínű, hogy egy közepén púpos tortakorongot kapunk, ami talán kicsit meg is repedt. Ez teljesen normális. A korongunkat kivesszük a formából és a púpos felével lefelé fordítjuk egy tálcára, a tetejére is teszünk tálcát és arra tehetünk egy kis súlyt, hogy lelapuljon a korongunk. Így hűtjük ki.
A Sacher-torta összeállítása:
- A tésztakorongunkat kettőbe, vagy háromba vágjuk.
- A sárgabaracklekvárt a reszelt citromhéjjal felforrósítjuk, és ezzel gazdagon megkenjük a lapokat, és körbekenjük a torta oldalát és tetejét is vele. Hagyjuk a lekvárt megbőrösödni, tegyük kis időre hűtőbe a tortát.
- Az étcsokoládét az étolajjal gőz felett felolvasztjuk, fontos, hogy ne legyen túl meleg a csokoládé, mert akkor nem fedi be szépen a tortát.
- Először a torta oldalát locsoljuk körbe a csokoládéval, majd a közepére is öntsünk belőle, simítsuk el egy kenőkés segítségével és hagyjuk megdermedni.
- A Sacher torta nem kíván sok díszítést, de tálaláskor egy kis tejszínhab remekül illik hozzá. Utalva a torta jellegére írhatunk a tortára S betűket, vagy ráírhatjuk, hogy Sacher.
Tipp:
- A megmaradt tojásfehérjékből készíts habcsókokat!
Egy eredeti osztrák Sacher torta receptet találsz itt angol nyelven >>
Ha szereted a hagyományos torta recepteket nézd meg a dobos torta receptjét is!
meg fogom sütni