Sacher torta tálalva

Sacher torta

Sokan azt hiszik, hogy a Sacher tortát elkészíteni gyerekjáték, pedig nagyon könnyű elrontani. Elárulom neked, hogy mire kell figyelned, hogy a Sacher tortád ne csak finom, hanem szép is legyen!

Sacher torta recept

(26 cm átmérőjű tortához)

Hozzávalók a Sacher torta tésztájához:

  • 8 egész tojás
  • 8 tojássárgája
  • 23 dkg cukor
  • 23 dkg liszt
  • 8 dkg kakaópor
  • 7,5 cl víz
  • 8 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a Sacher torta töltelékhez:

  • kb. 25 dkg sárgabaracklekvár
  • reszelt citromhéj

Bevonáshoz:

  • 20-30 dkg étcsokoládé bevonó
  • 4-5 evőkanál étolaj

Tálaláshoz:

  • 2 dl cukrásztejszín
No widget found with that id

A Sacher torta elkészítése:

  1. Az egész tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot kis láng felett kevergetve hevítjük, amíg csípősnek nem érezzük a hőmérsékletet. (Kb 60-80 ºC-os)
  2. A masszát egy keverőtálba tesszük és kihűlésig habosítjuk.
  3. A habba gyors, határozott mozdulatokkal beleforgatjuk az átszitált lisztet, kakaóport, vizet és a legvégén az olvasztott vajat. Mivel az olvasztott vaj nagyon lehúzza a tésztát, ezért tilos sokáig kevergetni. Épphogy keveredjenek össze a hozzávalók és már öntsük is a masszát a szilikonos papírral kibélelt tortaformánkba.
  4. A Sacher torta tésztáját 200 ºC-on kezdjük el sütni, majd, amikor már feljött szépen a tésztánk levesszük a hőfokot 150 ºC-ra. Ezen a hőfokon sütjük kb. ¾-ed órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
  5. Elég valószínű, hogy egy közepén púpos tortakorongot kapunk, ami talán kicsit meg is repedt. Ez teljesen normális. A korongunkat kivesszük a formából és a púpos felével lefelé fordítjuk egy tálcára, a tetejére is teszünk tálcát és arra tehetünk egy kis súlyt, hogy lelapuljon a korongunk. Így hűtjük ki.

A Sacher-torta összeállítása:

  1. A tésztakorongunkat kettőbe, vagy háromba vágjuk.
  2. A sárgabaracklekvárt a reszelt citromhéjjal felforrósítjuk, és ezzel gazdagon megkenjük a lapokat, és körbekenjük a torta oldalát és tetejét is vele. Hagyjuk a lekvárt megbőrösödni, tegyük kis időre hűtőbe a tortát.
  3. Az étcsokoládét az étolajjal gőz felett felolvasztjuk, fontos, hogy ne legyen túl meleg a csokoládé, mert akkor nem fedi be szépen a tortát.
  4. Először a torta oldalát locsoljuk körbe a csokoládéval, majd a közepére is öntsünk belőle, simítsuk el egy kenőkés segítségével és hagyjuk megdermedni.
  5. A Sacher torta nem kíván sok díszítést, de tálaláskor egy kis tejszínhab remekül illik hozzá. Utalva a torta jellegére írhatunk a tortára S betűket, vagy ráírhatjuk, hogy Sacher.

Sacher torta

Tipp:

  • A megmaradt tojásfehérjékből készíts habcsókokat!

Egy eredeti osztrák Sacher torta receptet találsz itt angol nyelven >>

Ha szereted a hagyományos torta recepteket nézd meg a dobos torta receptjét is!

Recept értékelése

  • (0 /5)
  • 0 Értékelés

Sacher torta tálalvaSacher tortaSacher torta tálalvaSacher torta

About Chef

Ez még érdekelhet: